Cel mai longeviv simpozion de arheologie din România, programat la Caransebeș

po 1000x100px (3)

Cel mai longeviv simpozion de arheologie din România se va desfășura la Caransebeș și este dedicat unuia dintre cei mai importanți arheologi pe care i-a dat Banatul.

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi al Ministerului Culturii și Identității Naționale, organizează în perioada 21 – 24 februarie, în incinta muzeului, cea de-a XLIII – a ediţie a Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie In Memoriam Constantin Daicoviciu. Tema din acest an pe care cercetători și arheologi din țară și străinătate vor dezbate comunicate este „Granița în istorie, din cele mai vechi timpuri până în perioada contemporană”.

Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc miercuri, 22 februarie, începând cu ora 10.00, printr-un cuvânt de salut din partea oficialităților.

Noutatea din acest an este conferită de prezența membrilor Comisiei Naționale de Arheologie (CNA) care, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, vor organiza în ziua deschiderii, de la ora 11.00 dezbaterea cu tema „Câți Suntem?”, susținută de președintele CNA, dr. Ovidiu Țentea.

1000x200 dacus 02

În programul acestei acțiuni culturale de amploare este prevăzut ca în zilele de miercuri și joi să fie susținute conferințe și comunicări legate de tema oferită în acest an. Manifestarea se va încheia vineri, 24 februarie, printr-o excursie tematică pe traseul: Caransebeș – Zăvoi – Ulpia Traiana Sarmizegetusa – Orlea Sântămăria – Costești – Sarmizegetusa Regia (Grădiștea de Munte).

În cadrul evenimentului ştiinţific vor fi prezenți un număr record de participanţi, istorici şi cercetători de la centre universitare din ţară şi din străinătate: Serbia, Franţa, Polonia, Bulgaria, Croaţia și Italia, alături de specialişti din muzee şi centre de cercetare din țară. Prin numărul de participanţi şi prin valoarea comunicărilor, această manifestare este cea mai importantă reuniune ştiinţifică din partea de vest a ţării, ne-a menționat directorul muzeului caransebeșean Adrian Ardeț.

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px