Cel mai important festival de literatură din vestul țării, fără finanțare din partea Centrului de Proiecte al Timișoarei

filt

Centrul de Proiecte din subordinea Primăriei Timișoara a respins finanțarea Festivalului Internațional de Literatură, ediția a 11-a. Anunțul a fost făcut de scriitorul timișorean Robert Șerban care se declară consternat de decizia juriului. 

Proiectul FILTM împlinește anul acesta 11 ani de existență și este cel mai important festival de literatură din vestul țării.

„Juriul ales de conducerea acestui centru a considerat că cele 10 ediții ale celui mai important festival de literatură din Vestul României n-au contat și au decis că FILTM nu este… eligibil. Recunosc, n-am crezut că s-a putut întâmpla asta. Mi-am zis că e o glumă. Una proastă rău. Cum, când e vorba despre un eveniment cu adevărat important pentru cultura scrisă a Timișoarei, la care, de-a lungul celor zece ani, au participat mii de iubitori de literatură și sute de scriitori de primă mână, de la autori tineri, până la cei consacrați și traduși în zeci de limbi, distinși cu importante premii naționale și internaționale. Apoi, la anul, orașul nostru va fi Capitală Culturală Europeană, are nevoie de evenimente serioase, care să conteze pentru cei care vor veni aici, pentru cei care sunt de aici.”, a scris Robert Șerban pe Facebook.

Scriitorul a anunțat și că a depus o contestație care însă nu a fost luată în considerare de reprezentanții Centrului de Proiecte. Toate edițiile festivalului au fost finanțate până acum de Primăria Timișoara.

„Contestația noastră, argumentă punctual, se pare că nici n-a fost băgată în seamă. (…) Cum să-ți imaginezi că tocmai în ajunul anului în care orașul nostru ar trebui să-și contureze și mai pregnant profilul cultural și să pună accent, în primul rând, pe evenimentele deja existente, care s-au dovedit cu impact la public, un festival de talia FILTM va fi ignorat de către instituția din subordinea Primăriei Timișoara, creată ca să se ocupe, între altele, de programul viitorului an? FILTM pledează, de 10 ani, pentru citit. Întotdeauna, evenimentul acesta a fost însoțit de cărțile autorilor invitați. Publicul a avut acces la ele, cum a avut acces la textele care s-au citit în cadrul FILTM. Și s-a citit an de an, chiar și în pandemie. FILTM consideră cartea una dintre pietrele de temelie ale umanității și culturii noastre. Iar cartea înseamnă, nu-i așa, chiar cultură scrisă. Vom continua să facem acest festival și sigur vom găsi sprijin pentru el.”, a mai scris Robert Șerban.

Centrul de Proiecte: „Aplicația depusă de organizatori nu a prevăzut activități educative în școli sau cartiere”

În răspunsul dat la solicitarea Express de Banat, reprezentanții Centrului de Proiecte spun că evaluarea și selecția proiectelor înscrise la apelul „Cultura în prezent” a fost făcută de specialiști independenți „care cunosc foarte bine managementul finanțărilor nerambursabile și contextul cultural local”.

„Conform grilelor de evaluare, aplicația depusă de organizatorii Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara a îndeplinit parțial cerințele specificate în regulamentul acestei sesiuni de finanțare. Conform evaluării făcute de membrii celor două comisii de evaluare, aplicația nu a prevăzut activități educative în școli sau cartiere care să deschidă evenimentul cultural spre comunitate și spre grupurile vulnerabile. De asemenea, obiectivele acesteia nu sunt suficient de clar explicate, iar aplicația nu evidențiază elemente de noutate pentru ediția din acest an. Sunt incluse în aplicație parteneriate și o listă propusă, însă neconfirmată de scriitori invitați. (…) Promovarea culturii scrise reprezintă una dintre ariile principale finanțate în cadrul acestei sesiuni de finanțare. În urma acestui apel de proiecte au primit finanțare în valoare de 300.000 de lei 4 proiecte care promovează cultura scrisă.”, au transmis reprezentanții Centrului de Proiecte.

La apelul „Cultura în Prezent”, la Centrul de Proiecte au fost înregistrate 116 propuneri de proiecte culturale. 34 dintre acestea au câștigat finanțare nerambursabilă în valoare totală de 3.000.000 de lei.

Foto: Facebook/Robert Șerban

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/