Sărbătoare la Rudăria! „Ziua Liliacului” celebrată după 30 de ani de pauză

liliac

1 Mai reînvie, pe Valea Almăjului, cu o tradiție din străbuni ridicată la rang de sărbătoare și care acum, după 30 de ani revine în inima satului Rudăria, din Caraș-Severin. 

Festin culinar, concurs de biciclete, muzică populară și de fanfară, fii ai satului întorși acasă, emoții, bucurii și numai voie bună. Toate într-o frumoasă zi de 1 Mai, într-o poieniță, în apropiere de Rudăria.

„Reușim după 30 de ani să reluăm această tradiție. Era o sărbătoare renumită pentru Caras-Severin și pentru Rudăria. Încercăm să le reamintim celor mai în vârstă cum petreceau pe vremuri, și, totodată, să le arătam celor tineri cum era la vremea respectivă. În acest sens, vom merge pe aceeași linie, vom organiza un spectacol care să cuprindă soliști vocali și formații de dansuri. Vor urca pe scenă: Bebe Dragomir, Nicoleta Ghimboașă, Fanfara de la Bănia și o echipă de dansuri a școlii din localitate, toți fii ai satului, cu rădăcini în Rudăria.” a declarat Mihai Otiman, primarul comunei Eftimie Murgu.

tm4ua media express de banat (100x1000px)
Tot fiu al satului este și inegalabilul chef Marian Popovici, bucătar de excepție, ce va fi prezent la marea sărbătoare, cu un spectacol culinar de zile mari, alături de bucătarul satului, nea Ion Draia, dar și alături de comercianți și produsele tradiționale ale acestora.

whatsapp image 2022 04 28 at 10.19.47

Îi așteptăm la căruța cu bunătăți!

Meniul, care fără modestie se poate compara cu cele de la marile conace boierești, va fi deschis cu: prune fripte pe targă, caș de oaie cu slănină afumată, ceapă verde, roșii ,castraveți bio și cu răchie din butoiul al bătrân.

whatsapp image 2022 04 28 at 10.20.09

Mult așteptatul prânz al almăjenilor va încânta și va desfăta oaspeții, cu preparate precum: brânză friptă, coroniță din slăninuță pe plită, cârnați la garniță, smântână și așchii din brânză afumată, mici mari astrucați în bacon, dar și păstrăvi pe pat de sare. De asemenea, de la rotisor nu vor lipsi nici cocoșei îmbătați în vin alb cu rozmarin, cimbrișor, unt, lămâie și portocală afumată.

whatsapp image 2022 04 28 at 12.38.47

Peste 1000 de oaspeți sunt așteptați să vină la Rudăria, dar edilul comunei speră la un număr mult mai mare de persoane, dornice să cunoască frumoasele ținuturi ale Rudăriei:

„Din ce știu eu, acest eveniment nu s-a mai ținut deoarece am înțeles că a fost o problemă fiind într-o zonă de rezervație, iar acum am găsit înțelegere la Direcția Silvică și Parcuri. Încercăm să revitalizăm această acțiune, iar la anul să cuplăm evenimentul cu Măsuratul Oilor, care iarăși este o sărbătoare tradițională, în ideea de a reține turiștii măcar două zile, în localitate. Pentru a ne promova cât mai bine zona vom merge pe jos, ori cu bicicleta până la locația respectivă, întrucât nu vrem să creăm aglomerație, ne dorim ca oamenii să se bucure de peisaj. Evenimentul va avea loc în amonte de Rudăria unde se ținea și acum 30 de ani, o distanță de aproximativ 2 km, ce pot fi parcurși pe jos,  fără nicio problemă. 

Morile, de asemenea, sunt deschise, vor fi cetățeni care o să macine și care o să vă întâmpine cu produse morărit.”

Ziua Liliacului vine ca o continuare a unui proiect al liceului din Bozovici „Hai la Rudaria pe bițiglă”, unde vor fi programate mai multe concursuri de biciclete, pentru copii. Acțiunea este organizată de elevii voluntari ai Liceului Teoretic ,,Eftimie Murgu”, din Bozovici, împreună cu Decatlon și în parteneriat cu Ro Bike Valley și Fundația Comunitară Timișoara.

banner 970 x 250