Cel mai bun mod de a supraviețui unei avalanșe este de a evita avalanşa!

Se menține riscul de avalanșă în Munții Țarcu. Cum a înghețat și ninge de două zile, gradul de avalanșă a scăzut de la maximum de 5 la gradul 4. Turiștii sunt rugați să nu se aventureze sub nici o formă în zona Munților Țarcu.  

În urma patrulării preventive, salvamontistul Alin Albu ne-a precizat că pericolul de avalanșă persistă.

„Duminică, 13 ianuarie, pericolul de avalanșă era foarte mare, de gradul 5, cu vizibilitate redusă și vânt puternic. Acum a scăzut la risc 4, ceea ce înseamnă de asemenea că nu este indicat pasionaților de drumeție sau schi de tură să urce pe Țarcu. Ca să nu mai vorbim că în ultimele două zile a nins, stratul de zăpadă măsurând 120 de cm și se înregistrează -16 grade Celsius, temperatură resimțită la -34 din cauza gerului și viscolului, și asta la ora prânzului”, ne-a declarat Alin Albu, reprezentantul Salvamont Caransebeș.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, 15 ianuarie, o avertizare de Cod portocaliu de ninsori şi viscol în zonele montane la peste 1.800 de metri altitudine, unde se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze de peste 125 km/h, până miercuri, 16 ianuarie.

Potrivit unor ultime evaluări, cele mai multe victime ale avalanșelor sunt turiștii care se dau cu snowmobilele. Sunt înregistrate de două ori mai multe decese decât în rândul schiorilor sau a snowboarderilor, mai ales din cauza greutății snowmobilului, care devine dificil de manevrat, dar și din cauza faptului că, de multe ori, tocmai zgomotul produs de motor este cel care provoacă avalanșa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/