În contextul în care piața imobiliară a avut de suferit la finele anului trecut, județul Caraș-Severin a avut parte și de un boom pe această linie. Valorosul imobil a fost însă cumpărat din bani publici.
Unul dintre cele mai importante imobile din Bocșa, cinematograful, a ajuns din nou în proprietatea oamenilor, după ce, la începutul lunii decembrie, autoritățile au semnat actele la notar. Momentul a fost unul istoric pentru locuitori, aceștia având oportunitatea să reintre în posesia unui obiectiv cu valoare patrimonială de excepție. După ce clădirea fostului cinematograf a fost retrocedată proprietarilor, administraţia locală a luptat să o achiziţioneze cu orice preţ. Reprezentanţii primăriei au aşteptat finalizarea mai multor evaluări ale experților, astfel încât prețul de achiziție să fie unul real.
În cele din urmă, proprietarii și-au dat acordul de vânzare, astfel că, printr-o decizie luată în plenul Consiliului Local, toți aleșii au fost de acord că imobilul trebuie să facă parte, din nou, din domeniul public al orașului. Cu o sumă de peste 300.000 de lei, cinematograful este din nou al oamenilor.
Transparență la tranzacție
„Actele au fost semnate la notar, astfel că putem considera că tranzacția a fost realizată, iar cinematograful s-a reîntors acolo unde îi este locul, în patrimoniul bocșenilor. Am considerat că este firesc să se întâmple acest lucru, atât timp cât obiectivul adăpostește nu doar istoria locală, ci și amintirile oamenilor”, a declarat edilul-șef, Eugen Cismăneanțu.
Toată agitaţia reprezentanţilor Primăriei Bocşa pentru achiziţionarea fostului cinematograf are un motiv bine întemeiat. Proprietarii terenului pe care se află fostul cinematograf deţin nu doar clădirea, ci şi alţi 1.421 mp de teren care se află în spatele primăriei şi care le oferă angajaţilor accesul în instituţie. „Nu ne-am dorit ca altcineva să intre în posesia acestui teren şi să îl blocheze, pentru că inclusiv accesul în curtea primăriei s-ar fi făcut prin proprietatea privată a celor care au deţinut cinematograful”, a mai adăugat primarul.
Foștii proprietari au ținut să specifice pentru www.expressdebanat.ro faptul că imobilul nu a fost niciodată în administrare publică, ci a fost construit de mediul privat în trecut. Odată cu naționalizarea, oamenii au rămas fără obiectivul la care au trudit din plin. Cinematograful a ajuns înapoi în posesia lor prin Lege, pentru ca ulterior să ia decizia de a-l vinde Primăriei. Asta întrucât costurile pentru reabilitare ar fi fost uriașe.
BOOM, boomuri, s. n. Denumire dată perioadei de avânt economic, caracterizată prin creșterea producției, a profiturilor, scăderea șomajului etc. [Pr.: bum] — Din engl. boom.
Unul dintre cele mai importante imobile din Bocșa, cinematograful, a ajuns din nou în proprietatea oamenilor… caci… După ce clădirea fostului cinematograf a fost retrocedată proprietarilor, administraţia locală a luptat să o achiziţioneze cu orice preţ.
Deci s-a reparat o nedreptate, cladirea s-a intors in patrimoniul oamenilor, al poporului. BOOM