Cea mai râvnită facultate din Timișoara. Bătălie pentru cunoașterea de… sine

UV Timisoara inscrieri studenti

Înscrieri record la Facultatea de Psihologie a Universității de Vest din Timișoara. Opt candidați râvnesc să ocupe unul din locurile bugetate scoase la concurs de unitatea de învățământ superior. 

Cu opt doritori pe loc, Facultatea de Sociologie și Psihologie, domeniul Psihologie se situează în prima opțiune a candidaților înscriși la Universitatea de Vest. Dincolo de media generală a examenului de bacalaureat, care reprezintă 40% din nota de admitere, candidații trebuie să susțină și un test de evaluare a abilităților lingvistice și de raționament.

66 din cele 250 de locuri disponibile la Psihologie sunt finanțate de la bugetul de stat. Numărul total al candidaților înscriși depășește 500.

„Sunt câteva argumente care ar putea explica acest top al preferințelor. În ultimii ani, psihologia a fost bine promovată în tot ce înseamnă mass-media, mă refer la filme, documentare, figura psihologului care este cel care ajută, susține. Într-adevăr, dacă ești expus mult la astfel de conținuturi, începi să reflectezi asupra lor. A doua explicație este că avem totuși o generație care este avidă după o cunoaștere de sine, să își cunoască limitele, potențialul și psihologia poate să aibă un răspuns aici. Închei seria argumentelor cu faptul că Psihologia a fost interzisă în timpul comunismului, mulți ani, și atunci când s-a redeschis, în anii 90, normal că această apetență pentru ceva ce nu cunoșteau a fost mai mare.”, a declarat pentru expressdebanat.ro Irina Macsinga, decanul Facultății de Sociologie și Psihologie.

Profesia de psiholog este din ce în ce mai căutată, așa că cei mai mulți dintre studenții care aleg Psihologia vor să practice într-un cabinet, mai spune Irina Macsinga: „(…) Predomină motivația de a ajuta, pentru că am structura de personalitate adecvată pentru a ajuta, pentru a face terapie, pentru a merge poate în resurse umane, în companii, mai trebuie doar cunoștințele pe care mi le poate da facultatea. Componenta de autocunoaștere a fost și ea precizată, cumva este implicită pentru că în momentul în care înveți niște noțiuni, un plan de intervenție, este imposibil să nu te gândești și la tine. Cum s-ar aplica pe propria persoană. Mulți sunt motivați în ultima vreme și de a profesa în acest domeniu care totuși oferă destul de multe locuri de muncă pe piață.” 

Pe lângă un spirit analitic, o capacitate de analiză foarte bună, motivație de a susține o persoană într-un ciclu al vieții, un bun psiholog ar trebuie să fie și un om cu mintea deschisă, precizează decanul facultății, și să aibă o calitate necesară în orice domeniu: să aibă responsabilitatea pentru lucrul bine făcut.

Studenții preferă limbile asiatice, media digitală și informatică

Între preferințele candidaților care și-au manifestat intenția de a studia la UVT se află și programul de licență Media Digitală (Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării), Informatică economică (Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor), Limba și literatura modernă (rusă/sârbă/japoneză) de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie și Informatică (Facultatea de Matematică și Informatică).

„La noi încă sunt în desfășurare probele scrise, la toate programele avem probe scrise. Ca număr de candidați, am depășit numărul de înscriși, raportat la numărul de locuri disponibile, la licență: Istorie, Limbi moderne aplicate și programul nou de engleză în combinație cu japoneză, rusă și sârbă, iar la masterat – la programul de Studii americane. (…) Universitatea din București și cea din Cluj oferă programe de limbi asiatice de o vreme bună deja, la Timișoara nu au existat astfel de programe și a apărut oportunitatea de a deschide un astfel de program, am primit autorizare de funcționare de la ARACIS și l-am deschis. L-am popularizat în licee, am făcut și un concurs pentru elevii de liceu care s-a numit «Japan the cool, and I», am avut și acolo câțiva premianți pe care i-am îndrumat către programul acesta și pare-se că se anunță un program viabil. Noi sperăm că și de succes.”, a declarat Loredana Pungă, decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie.

La UVT sunt disponibile, pentru anul universitar 2023-2024, peste 6.000 de locuri la programele de studii universitare de licență, dintre care 2.375 finanțate de la bugetul de stat, respectiv peste 4.500 de locuri la programele de studii universitare de masterat, 1.400 dintre acestea fiind finanțate de stat. În total sunt 79 de programe de studii universitare de licență și 92 de programe de studii universitare de masterat, din 34 de domenii de studii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/