Cea mai mică biblie din lume, care poate fi studiată doar la microscop, este expusă la Timișoara. Sute de cărți sacre, la dispoziția publicului

Aproximativ 500 de biblii, unele chiar și din secolul al XIV-lea, pot fi admirate în această perioadă în incinta Bastionului Theresia din Timișoara, în cadrul unui expoziții personale inedite, deschisă publicului până în 25 aprilie.

Pasiunea de aproape 20 de ani a unui pastor baptist din Lugoj, judeţul Timiş, a fost concretizată într-una dintre cele mai inedite expoziţii din Timişoara. „Muzeul Bibliei” include cea mai mică dintre cărţile sacre din lume, care nu poate fi citită altfel decât cu microscopul, cu o dimensiune de 2,5 pe 3,5 cm. Cel mai vechi exponat este o pagină din anul 1475 care face parte din cea de-a doua cea mai veche biblie tipărită, în limba latină. Cărţile expuse sunt în zeci de limbi, din toate zonele geografice ale lumii, chiar şi din Africa, Asia sau din ţări arabe. Cele mai multe sunt în limba engleză, peste 120.

„Toată colecţia e a mea. Am început de prin anul 2000 să colecţionez. Am citit prima dată Biblia integral în clasa a IV-a, când am jucat un meci de fotbal, m-am accidentat şi am stat 3 săptămâni la pat. Tata mi-a sugerat să citesc Biblia. Sunt preocupat de Biblie şi am vizitat câteva muzee de profil din lume şi am văzut ce înseamnă”, povesteşte Ionel Tuţac, colecţionar.

Adunarea acestor biblii este o pasiune costisitoate, mărturiseşte Ionel Tuţac. Doar anul acesta a investit peste 7.000 de lei în recondiţionarea unor exemplare pe care le deţine.

Expoziția „Muzeul Bibliei” este deschisă la Bastionul Theresia din Timişoara şi poate fi vizitat gratuit, până în 25 aprilie.