Cea mai lungă eclipsă de lună a secolului, întâmpinată de Primăria Bocşa cu telescoape oferite spectatorilor!

Cea mai lungă eclipsă de lună a secolului, care se va produce în data de 27 iulie 2018 şi va avea o durată de 103 minute, va putea fi observată la Bocşa în condiţii speciale.

Vineri, 27 iulie, începând cu ora 21, în două locații din Bocşa, parcul din fața Primăriei orașului și Parcul „Pescăruș” din cartierul Bocșa Română, vor fi amplasate două telescoape profesionale pentru cei care vor să fie martori privilegiaţi ai celei mai lungi eclipse de lună a secolului. Accesul publicului larg la telescoape este gratuit, anunţă Primăria Bocşa, care a luat această iniţiativă împreună cu Casa Orășenească de Cultură și Societatea Română pentru Astronomie Culturală.

„Ne dorim astfel să continuăm acțiunile dedicate studierii acestei științe, astronomia, Bocșa fiind unul din «polii» de studiu ai zonei Banat, la Casa Orășenească de Cultură funcționând chiar și un club de astronomie, condus de domnul Marc Frîncu. Vă așteptăm cu drag și bucurie la un eveniment special, urmărit în întreaga lume de milioane de iubitori ai astronomiei, să fim parte din istoria contemporană, dar mai ales să fim… «cu ochii pe lună»!“, este invitaţia lansată de Casa Orăşenească de Cultură Bocşa.

Eclipsa va putea fi observată de pe teritoriul României, prilej cu care se va vedea și planeta Marte, aflată la opoziție, care va străluci puternic portocaliu. Specialiştii estimează că eclipsa totală de lună va cuprinde eclipse parţiale însumând 103 minute, ce vor începe la ora 21.24 şi se vor încheia după miezul nopţii, la ora 1.29. Astfel, va dura aproximativ patru ore până când Luna va trece de umbra Pământului.