Rubrica „Mișcare pentru sănătate cu Sorin” te învață în această săptămână care sunt lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere, atunci când te apuci să practici sport constant. Instructorul Sorin Pițigoi te îndeamă să ai mare grijă la campaniile publicitare pentru slăbit și formarea masei musculare, pentru că sunt utopice.
Multe persoane care încep un program de fitness, aleg un antrenament mult prea avansat pentru începători. Nu ar fi o problemă, dacă aceste exerciții ar fi executate corect. Din păcate, pentru a ajunge să facem exerciții foarte complexe trebuie întâi să acumulăm experiența necesară în executarea corectă a exercițiilor simple. Avem impresia că, cu cât un exerctitiu este mai complex, cu atât este mai bun și ne va aduce rezultate imediate. Dacă ar fi așa, toată lumea ar arăta foarte bine și ar fi foarte fericită.
În realitate, pentru a avea rezultatele dorite este nevoie de un plan de antrenament pe o perioadă îndelungată de timp, iar introducerea exercițiilor mai grele se face treptat, în funcție de evoluția pe care o avem fiecare. Nu este nici o rușine în a începe de jos. Din păcate, în societatea în care trăim nimeni nu mai vrea să înceapă de jos, nimeni nu are răbdare, iar toți vrem totul acum. Oamenii vor să fie înșelați, de aceea au mare succes campaniile publicitare de genul: “Faci antrenamentul X, în 60 de zile, sau antrenamentul Y în 90 de zile și o să arăți perfect” sau, și mai rău , “Îți pui centura asta pe burta, stai te uiti la televizor și mananci junk-food și lucrează centura pentru tine”.
Un antrenor responsabil nu va face niciodata astfel de afirmații și nu va recomanda astfel de practici. Un antrenor trebuie întâi să facă o evaluare a capacității de efort a persoanei căreia i se adresează, iar apoi trebuie să facă un plan de antrenament particularizat pentru persoana respectivă.
A nu se înțelege greșit, antrenamentul X sau Y pot fi foarte bune, ce trebuie să avem în vedere când începem să facem sport este să fim indrumați corect, să ni se evalueze capacitatea de efort, să știm ce tip somatic avem, și în funcție de aceste lucruri să ni se facă un plan de antrenament corespunzator de către un antrenor personal, să avem răbdare și să respectăm planul de antrenament.
Să nu confundăm antrenorul personal cu instructorul dintr-o sală de fitness. Din păcate, mulți nu-și permit să-și angajeze antrenor personal. În cazul acestora din urmă, ei trebuie să respecte indicațiile instructorului din sală și dacă au întrebări să nu ezite să ceară răspunsuri. Să nu ezite să ceară sfaturi. Un antrenor personal își îndreaptă atenția toată ora de antrenament numai clientului cu care lucrează, astfel că, implicit, clientul va asimila numeroasele sfaturi pe perioada orelor particulare. Un instructor urmărește activitatea mai multor clienți și firește fiecare cu obiective diferite, așa încât timpul sfaturilor se împarte la numărul de clienți prezenți în acel moment în sală. De aceea nu ezitați să cereți informații.
Dacă vrem să atingem niște obiective înalte în 60 sau 90 de zile, fără să avem nici cea mai mică experientă, doar ne vom amăgi și vom fi frustrați. Asta în cel mai bun caz, doarece din cauza lipsei de experiență în executarea corectă a exercițiilor apar de multe ori și accidentări (probleme cu coloana vertebrala, genunchii, etc.).
Dacă vrei să te apuci de fitness, foarte bine, vei avea numai de câștigat, dar mare grijă la aceste campanii înșelatoare, din ce în ce mai agresive în domeniul fitnessului.