Recomandare de weekend: Peștera Gaura Turcului

Meteorologii anunță vreme plăcută pentru astăzi. Temperatura nu depășește 21 de grade Celsius, astfel că soluția cea mai bună după un 01 Mai copios este o drumeție, în apropierea Reșiței. Dacă nu ați planificat încă modul în care vă petreceți ziua, luați în calcul Peștera Gaura Turcului.

Aceasta se află la circa 5,5 kilometri de Resita, pe traseul turistic marcat de banda albastră, în versantul drept al Văii Sodolu Mare. În amonte de confluenta acesteia cu Valea Baciului, peștera a fost cartată pe o lungime de 438 de metri. După cercetarea specialiștilor în domeniu, membrii Asociației Speologice Exploratorii au continuat să atudieze obiectivul și au recartat peștera, aceasta atingând acum 1870 de metri lungime și 76,8 de metri denivelare, potrivit siteului Consiliului Judeșean Caraș-Severin, cjcs.ro.

Zona ce poate fi vizitată fără echipament și cunoștințe specifice speologiei, este săracă în concrețiuni, adică agregate minerale de formă sferică sau neregulată. În zona intrării puteți admira ruina unui zid medieval.

 

Așa cum spune legenda, populatia Satului Cuptoare s-a ascuns în peșteră de turci, care în încercarea de a-i scoate afară, au construit zidul la intrare, după care au aprins focul, astfel încât să îi forțeze pe localnici să iasă afară. Tot potrivit legendei, oamenii ar fi găsit altă ieșire și au scăpat cu viață. Cercetătorii au descoperit un horn, care ar putea explica povestea peșterei.

Foto: Skyline.ro