TIMIȘOARA. O nouă dispută între Putere și Opoziție, la Consiliul Județean Timiș. Aleșii PSD cer explicații Executivului cu privire la strategia de revitalizare a Bastionului Maria Theresia din Timișoara. Ei spun că locația este pustie, că nu este căutată de turiști și că activitățile organizate acolo sunt aproape inexistente.
Disputa a pornit, la fel ca luna trecută, de la tarifele pe care administrația Nica le practică pentru închirierea unor spații din incinta Bastionului. În septembrie, consilierii au respins propunerea conducerii PNL a CJT de a scoate la licitație spre închiriere spații în această zonă, cu tarife care porneau de la 36 lei/mp/lună. Aleșii spuneau că prețul acesta este prea mic, fiind vorba de zona zero a Timișoarei. De această dată, propunerea a fost reluată cu tarife care pornesc de la 42,2 lei + TVA. Dar nu doar acest tarif ar fi o problemă, au spus de această dată social-democrații.
„Noi am vrut să tragem un semnal de alarmă că trebuie schimbat ceva în acea strategie (n.r, Strategia de revitalizare a Bastionului). E greșită din moment ce nu reușim să închiriem, din moment ce nu sunt activități decât din revelion în revelion și nu criticăm pe nimeni. Haideți să facem ceva, și sunt idei, acel punct de plecare la discuție – chiria – e banal, dar peste subiectul chiriei trebuie să discutăm care este strategia de acum înainte. Mai aveți un an de mandat, mandatul acesta nu trebuie să fie un capăt de drum. Urmează și 2025, și 2028, și 2030 când acest superb loc trebuie pus în valoare. Dacă nu se discuta despre chirie, nu am fi discutat despre ce se întâmplă cu Bastionul. Poate mai multe evenimente culturale, poate agenții economici să fie sprijiniți prin organizarea acelor evenimente culturale, artistice care să atragă lumea acolo. Poate un program mai flexibil, nu știu.”, a spus consilierul PSD Dan Idolu.
„Locația este pustie de turiști. Am fost și am vizitat infocentrul turistic. Să ne pună la dispoziție cam câți vizitatori au avut de la deschidere până acum și eu la rândul meu am să iau de la operatorii economici cam care este fluxul de vizitatori și de turiști pe care îl au ei la locațiile din Bastion.”, a spus și Alexandru Iovescu (PSD).
Președintele CJ Timiș a replicat cu importanța strategiei de revitalizare a Bastionului.
„(…) În 2020 am găsit acolo depozite de tot felul de materiale, un spațiu închis către cetățenii Timișoarei, zone în paragină, nici măcar o corelare strategică între ceea ce se face prin instituțiile noastre de cultură acolo și ceea ce își doresc oamenii efectiv să se întâmple în această zonă ultracentrală. (…) În toate capitalele europene care se respectă, cu atât mai mult cele culturale, accesul la cultură nu se face doar prin simpla trântire a pereți a unor tablouri sau prin punerea unei scene în mijlocul unei piețe, fără nimic în jur. Cultura este strâns legată de industria ospitalității, de serviciile care se pun la dispoziție și în strategia noastră de revitalizare a Bastionului, prin care am creat acolo noi spații expoziționale, am desființat acele depozite și birouri care nu aveau interacțiune directă cu publicul și nu serveau în mod direct pentru realizarea de evenimente culturale acolo sau servicii conexe. Toată această strategie trebuie dusă la capăt.”, a declarat Alin Nica, președintele CJT.
Liberalul a trecut în revistă și evenimentele culturale care au avut loc la Bastion sau în preajma lui, în ultimul an.
„Ați văzut că s-au întâmplat deja foarte multe evenimente în piațeta Bastionului, începând de la noaptea dintre ani, Festivalul Luminilor, unde au participat peste 15.000 de oameni, plus celelalte evenimente de-a lungul anilor. (…) Vă spun impresia pe care o am eu. Dacă data trecută prețul vi se părea prea mic, acum când se propune un amendament, găsiți alte pretexte. Cred că ceea ce face PSD acum prin solicitarea de amânări a unor proiecte, prin pretexte legate de preț, de chestiuni de formă, sunt șicane administrative pentru că PSD nu îi convine că administrația PNL a reușit să scoată de acolo din Bastion birouri, depozite care numai cultură nu făceau acolo și numai deschidere către cetățeni nu era.”, a concluzionat Nica.
Într-un final, aleșii au aprobat noile tarife de închiriere. Mai mult, și-au dat acordul și pentru scoaterea la licitație spre închiriere a unui spațiu din incinta Centrului Info pentru vânzarea cu amănuntul a suvenirurilor, a unor articole de artizanat, artă și articole culinare neperisabile menite să promoveze tradiția și cultura județului.
La Bastionul Maria Theresia, partea administrată de CJ Timiș, 56% din spații au fost distribuite instituțiilor de cultură, restul domeniului Horeca.