Ce este astmul bronsic? Astmul este o afectiune cronica ce poate cauza tuse, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si lipsa de aer. Aceste simptome pot varia ca severitate de la o persoana la alta. Ocazional, unele simptome astm bronsic se pot agrava treptat sau brusc. Un astfel de episod se numeste criza de astm bronsic sau exacerbare.
De ce apare astmul? Astmul este cauzat de inflamarea bronhiilor, care transporta aer in si din plamani. Cand apare astmul, bronhiile sunt inflamate si mai sensibile decat in mod normal. Atunci cand o persoana cu astm intra in contact cu un factor care irita plamanii – factor declansator – caile respiratorii se ingusteaza, muschii din jurul lor se strang si apare o crestere a productiei de mucus lipicios (flegma).
Declansatorii pentru astm bronsic pot include:
• alergeni, inclusiv polen;
• iritanti, ca fumul sau substantele chimice;
• efort fizic;
• alte afectiuni;
• expunere la aer rece sau schimbari bruste de temperatura;
• anumite medicamente;
• emotii puternice.
Pot fi mai multe tipuri de astm bronsic, inclusiv astm cu debut in copilarie, astm cu debut la varsta adulta, astm profesional sau astm sezonier.
Care este tratamentul pentru astm bronsic? Desi nu exista un remediu pentru astm, exista o serie de tratamente care pot ajuta la controlul afectiunii. Planul de tratament pentru astm depinde de fiecare pacient in parte – tipul astmului, severitate, simptome prezente, stare generala de sanatate, varsta. De obicei implica medicamente si evitarea factorilor declansatori.
Tratamentul se bazeaza pe doua obiective importante, care sunt:
• ameliorarea simptomelor;
• prevenirea viitoarelor simptome.
Retineti ca medicamentele pentru astm se iau doar la indicatiile medicului. Nu orice pacient cu astm va lua aceleasi medicamente. De asemenea, exista doua categorii principale de medicamente pentru astm: medicamente pentru ameliorare rapida si medicamente pentru control pe termen lung. Medicamentele de ameliorare rapida controleaza simptomele unei crize de astm. Medicamentele pentru controlul bolii pe termen lung reduc severitatea si frecventa crizelor de astm, dar nu ajuta in cazul in care apare o criza de astm bronsic.
In prezent, medicamentele pentru astm includ:
• bronhodilatatoare pe termen lung si scurt, care relaxeaza muschii din jurul cailor respiratorii;
• antibiotice pentru pneumonie bacteriana sau bronsita;
• medicamente antiinflamatoare, cum ar fi corticosteroizii inhalatori, pentru intretinere pe termen lung, sau steroizi orali pentru o criza acuta;
• o combinatie de bronhodilatatoare si corticosteroizi.
De asemenea, se recomanda si modificari ale stilului de viata. De exemplu, adoptati un stil de viata activ si faceti miscare in mod regulat. Exercitiile fizice regulate au beneficii pentru sanatate, inclusiv ajuta la imbunatatirea functiei si a capacitatii pulmonare. Insa, inainte de a incepe un nou program de exercitii, discutati cu medicul pentru a vedea ce exercitii este bine sa faceti si ce este bine sa evitati. Se pot recomanda si unele tipuri de suplimente sau ceai pentru astm bronsic, pe baza de lemn dulce, musetel, chimen, ghimbir, podbal, patlagina, salvie, busuioc, fenicul, soc, roinita etc.
Prevenirea si controlul pe termen lung sunt cheia pentru oprirea crizelor de astm inainte de a incepe. Tratamentul implica, de obicei, identificarea factorilor declansatori, luarea de masuri pentru a evita declansatorii si monitorizarea respiratiei pentru a va asigura ca medicamentele tin simptomele sub control. In cazul unei crize de astm bronsic, insa, poate fi necesar sa utilizati un inhalator pentru ameliorare rapida.
Uneori pot fi recomandate si o serie de produse fara prescriptie sau suplimente, care pot include ingrediente precum turmeric cu efect antiinflamator, ghimbir, piper negru – cum ar fi produsul Astha de la Sun Wave Pharma. Insa, retineti ca desi unele suplimente pot reduce simptomele astmului bronsic, nu se recomanda utilizarea lor ca singura forma de tratament pentru aceasta afectiune. De asemenea, pot exista si unele reactii adverse, interactiuni medicamentoase sau contraindicatii. De exemplu, unele contraindicatii Astha 15 includ hipersensibilitate la ingrediente sau prezenta unor probleme precum glaucom, probleme cardiace sau hipertensiune arteriala severa.