Ce s-ar fi putut face cu banii cheltuiți pe subvenționarea gigacaloriei, la Timișoara

Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, susține că în ultimii șase ani s-au cheltuit pentru subvenționarea gigacaloriei 700 de milioane lei, bani cu care în oraș s-ar fi putut realiza zece poduri noi peste Bega, 20 de campusuri școlare și un spital nou.

Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei, a prezentat, luni, mai multe cifre pentru a demonstra necesitatea creșterii facturilor la căldură și apă caldă. Astfel, Lațcău spune că s-au plătit, în ultimii cinci ani și zece luni, 700 milioane lei pentru subvenționarea gigacaloriei, bani cu care s-ar fi putut realiza alte investiții.

Puteam construi de banii aceștia zece poduri noi peste Bega. 20 de campusuri școlare. Un spital municipal nou cu dotări complete. Sau chiar, un nou sistem de termoficare municipal. Înțeleg din gura colegului Adrian Lulciuc, liderul de grup al PNL din Consiliul Local Timișoara, că grupul PNL este de acord cu o majorare a prețului la gigacaloria de termoficare. Cu două condiții: să fie o majorare de 120% și să se facă în 2040. Nici nu știu dacă să plângem sau să râdem de aceste soluții. Situația termoficării din Timișoara este critică, suntem după zece ani de management dezastruos, făcut direct de la partid, de datorii rostogolite și credite peste credite. Să nu uităm că în epoca în care domnul Lulciuc cu colegii decideau soarta termoficării directorul societății era chiar trezorierul PNL”, a declarat Ruben Lațcău.

De asemenea, viceprimarul Timișoarei a precizat că numărul abonaților Colterm a scăzut de la an la an, dar și încasările companiei.

Colterm a ajuns de la încasări de 150 de milioane de lei de la consumatori, în 2012, la încasări de 78 de milioane anul trecut. De la an la an pierderile tehnologice, din cauza lipsei de investiții în rețele, a crescut, vorbim de pierderi de peste 200 de milioane, bani ce s-au scurs literalmente în pământ. Soluția liberală a colegilor din vechea administrație? Mărirea subvențiilor mascate, amânarea investițiilor, îndatorarea orașului. Din 2015 și până azi au fost luate credite de peste 185 de milioane și s-au dat garanții municipale pe alte 70 de milioane, facturi restante la gaz. Anul acesta, până la data de 12 octombrie, am plătit mai mult din bugetul municipiului către Colterm decât am dat în oricare alt an, am plătit facturi curente și datorii vechi”, a afirmat Ruben Lațcău.

Viceprimarul Timișoarei a mai adăugat că administrația Fritz nu are o soluție magică cu care să rezolve toate problemele Colterm și că de aceea este nevoie de creșterea facturilor la apă caldă și căldură, dar și de un sprijin de la Guvern pentru a trece peste iarnă.

Dacă nu am trece prin această criză energetică europeană, am reuși să ducem această povară, dar în acest context este nevoie ca acest cost să fie împărțit cu consumatorii și, de asemenea, cu Guvernul. Nu este altă șansă pentru termoficare. Da, știu. Trebuiau Fritz și USR să inventeze o soluție magică să rezolve găurile. Nu există soluții magice. Există doar realitate sau minciuni. Nu am știut realitatea acestor cifre în ultimii ani pentru că ni s-au spus minciuni. Aceiași oameni care ne-au mințit vin acum și ne spun că adevărul e altul. În pofida acestor cheltuieli uriașe din acest an pe termoficare, am reușit să avem cea mai bună execuție pe investiții din ultimele mandate”, a declarat Ruben Lațcău.