Bilanţ la șapte luni de la preluarea mandatului

Nici bine nu s-a instalat la conducerea Primăriei Moldova Nouă, că edilul-șef Matei Lupu s-a și pus pe treabă. A avut de recuperat ultimii patru ani, în care orașul a fost tot mai afundat în datorii pe criterii legate de favoritism politic.

Așa că, primul lucru pe care l-a făcut a fost să „degajeze” bugetul local, prin reducerea personalului din Primărie, tăierea cotei de combustibil, a abonamentelor de zeci de milioane încheiate pentru funcționarii administrației și readucerea orașului pe linia de plutire. Datoriile de zeci de miliarde au fost reduse aproape la zero, dar chiar și așa, cu sume imense date la stat și firmelor care au mai avut de primit bani, a mai rămas loc pentru rezolvarea problemelor grave și urgente care le-au creat mari dificultăți locuitorilor.

În plus, tot la capitolul „economie la buget”, putem aminti și renegocierea contractului cu firma de salubrizare, care acum are aceleași atribuții pe o suprafață mai mare de teren, astfel încât orașul este mult mai bine acoperit. Cum zăpezile s-au așezat peste oraș, a fost nevoie și de renegocierea contractului de deszăpezire. „Lucrăm cu patru firme la deszăpezirea orașului, la un sfert din prețul la care s-a lucrat în anii trecuți”, subliniază edilul-șef, Matei Lupu care este mândru de faptul că orașul său nu a fost „răpus” de iarnă.

Poluare eliminată și mai multe spații verzi
Cea mai importantă realizare a actualei administrații se referă la rezolvarea temporară a poluării generate de iazurile de decantare de la Moldomin. „Nu am putut să stăm cu mâinile încrucișate, deși poluarea de la Moldomin nu este responsabilitatea administrației publice locale. Cetățenii din Moldova Nouă sunt afectați de praf. Am luat legătura cu cei de la Moldomin și am primit promisiuni de la Ministerul Economiei că va aloca bani, ca să ne sprijine. Nu este vorba despre o sumă mare, ci de 300.000 de lei, cel mult. Modalitatea cea mai ieftină este recuperarea vechilor conducte, care acum se montează pe iaz”, a declarat pentru „Express de Banat”, Matei Lupu, edilul-șef al orașului. O altă măsură pe care a luat-o actuala administrație locală se referă la amenajarea spațiilor verzi din oraș și a peste 50 de locuri de parcare în zona Blocului 4 și Șoselei Dunării.

Aleile pietonale din zona blocurilor 11 și 36 au fost și ele reamenajate, astfel încât locuitorii să poată circula în condiții civilizate. Zonele Complexul Vechi-Piață, intersecția Sf. Varvara cu Strada Dunării, cea a Blocului 15 și cea a Căminului de la Moldova Veche s-au ales cu rigole. De asemenea, în mai puțin de jumătate de an de la preluarea mandatului, s-au putut face și alte lucruri simple, care au ținut doar de regula bunului simț. „Am alocat bani pentru pentru zugrăvit și am reparat Școala Generală Numărul 4. Nu a fost mare lucru să le arătăm elevilor și dascălilor că ne pasă de condițiile în care învață. Nu a fost dificil să îi facem să vină cu plăcere la școală sau la locul de muncă, după caz”, a subliniat edilul-șef.

 

Comments

  1. rodica says:

    ce rahat de comentariu! Pai tocmai in ultimii patru ani s-a putut vedea ceva in Moldova ca in rest nu s-a facut nimic. Sa nu uitam numai cite locuri de munca s-au realizat in acesti patru ani,si asta ar trebui sa spuna totul!! sa nu mai vb de restul! Ati uitat anii de dinainte?! :))

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/