Presiunea slabă la etajele superioare, apa murdară, care pur și simplu blochează filtrele cu mâl și alte particule de mizerie, căderile de tensiune și penele de curent repetate pun pe avarie electrocasnicele lugojenilor.
Vara trecută, principalele victime au fost mașinile de spălat, care au „refuzat” să primească apa murdară din rețea (în caz că sunt mai noi) ori au spălat rufele, dând celor albe o stranie culoare maronie (în cazul modelelor mai vechi, fără prea mulți senzori inteligenți). Ca să nu mai vorbim de presiunea slabă a apei din rețea, care a contribuit și ea la blocarea acestor electrocasnice.
În sezonul rece, a venit rândul centralelor termice. În aceste zile, lugojenii se plâng de numeroase defecțiuni ale centralelor de apartament. Toată lumea e de acord că e o adevărată pacoste să rămâi fără căldură la calorifer sau fără apă caldă în baie în toiul iernii. Mai ales dacă ai copil mic și nu ai unde să îl duci, într-un cămin mai călduros.
Culmea, problema acută este tocmai la centralele noi. Acestea sunt dotate cu senzori sofisticați, care aprind imediat ledul de avarie și refuză să pornească dacă apa are un anumit grad de impurități ori presiunea apei e slabă sau curentul are fluctuații.
Problema este că noile centrale se defectează din cauza apei murdare de la rețea. Indiferent de filtre, impuritățile ajung în sistem și îl blochează.
Nimeni nu îți dă garanție pe nenorocirea din rețele!
După ce dai un car de bani ca să îți iei centrală nouă (există și o directivă europeană, ce recomandă schimbarea celor mai vechi de 10 ani), nici nu ajungi să beneficiezi de bani de reparații în perioada de garanție!
Firmele de profil verifică dacă centrala e intactă, dacă piesele nu au defect de fabricație, dar nu răspund de calitatea apei de la rețea, furnizată de Meridian, nici de presiunea scăzută la etajele superioare și nici de penele de curent.
Culmea, mai „fericiți” sunt lugojenii care dețin, în ciuda reglementărilor, centrale mai vechi. Acestea nu sunt așa sensibile și mai poți trage de ele câțiva ani, până s-o îndura cineva să termine noua rețea de apă a Lugojului, programată să fie gata (cu tot cu branșamente) din 2010, adică acum un deceniu.
Chiar dacă sunt prevăzute cu cinci sisteme de siguranță, căderile de tensiune repetate distrug piesele electronice din partea de comandă, iar aici e vina rețelei, nu a beneficiarilor! Centralele merg cu tiraj constant și de aceea presiunea în parametri a apei este esențială. Cu alte cuvinte, plătim pentru indolența și nepăsarea autorităților.
Câteva recomandări de la specialiști, pentru sezonul rece
Totuși, pentru consumatorii casnici, există câteva recomandări pentru sezonul rece, pe care le vom trece în revistă, pe scurt.
Prima regulă va prelungi, cu siguranță, viața centralei: verificați permanent presiunea apei! În al doilea rând, faceți revizia la un an, maximum doi. E necesară în special curățirea schimbătoarelor de căldură. Acestea se pot înfunda, rezultând blocarea centralei.
În al treilea rând, evitați pornirea și oprirea repetată a centralei. Păstrați termostatul reglat la aceeași temperatură, să zicem, 22 de grade. Astfel, veți evita o „gaură” mare la buzunar și veți evita uzura instalației.