Ce ne facem când copiii ajung să ne bată obrazul? „Câmpul nu poate respira… E plin de plastic!”

curatenie la Resita

Cetățeni ai României care n-au încă nici buletin au dat un exemplu de zile mari unei națiuni: de la omul de rând, care stă nepăsător să-l înghită gunoaiele aruncate tot de el pe uliță, până la cel mai înalt demnitar, care se află prea sus să-i mai pase de amărâți. Într-un sat din Caraș-Severin, lucrurile se mișcă datorită unor mâini de copil…

Și totuși, mai există un strop de speranță. Un strop cât un munte, ascuns în câteva suflete de copii. Se întâmplă în satul Milcoveni, comuna Berliște, județul Caraș-Severin. Cinci copii, cel mai mare dintre ei având 14 ani, s-au decis că așa nu se mai poate: s-au vorbit, au stabilit și s-au apucat de treabă. Atât cât au putut, cum au putut și cât au știut ei că merită satul în care trăiesc. În două ore și jumătate, au adunat gunoaiele din sat, „în valoare” de 8 saci. N-a fost greu, dar a fost al naibii de satisfăcător pentru ei.

Pentru ceilalți, oamenii din sat, autorități ar trebui să fie cel puțin rușinos. Până și cei mai mici cetățeni pe care-i păstoresc și-au dat seama că lucrurile nu merg într-o direcție bună. „«Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!». Deoarece Primăria Berliște dă dovadă de incompetență în rezolvarea principalelor probleme ale comunei, noi, copiii, am luat măsuri și nu am mai așteptat după mila Primăriei. După acest gest făcut de 5 copii, aveți de gând să vă puneți pe treabă? Acum sigur că da, doar mai e un an până la alegeri. Rușine, Primăria Berliște! Mulțumesc tuturor pentru implicare și pentru sponsorizare! P.S.: Iarba din parc, domnule primar Nicolae Orăvicean, e tăiată de ochii lumii, nu? Ar trebui să mai veniți într-o deplasare prin Milcoveni, unii oameni nu v-au mai văzut de la alegerile locale din 2016”. Sunt cuvintele unui copil de 14 ani, în România anului 2019… Ale unui copil care mulțumește pentru sponsorizare, făcând referire la câțiva saci de gunoi și câteva sticle de apă de 0,5 l…

Darius, căci el este inițiatorul acțiunii derulată ieri la Milcoveni, admite că oamenii sunt vinovați că aruncă gunoaiele pe jos. „Dar Primăria ar trebui să ia măsuri. Să explice oamenilor de ce nu e bine să facă asta. Să încurajeze aruncatul la coș. Din păcate, nu interesează pe nimeni asta…”. Poate vă întrebați ce îl ambiționează pe tânărul Darius să strângă după alții, ba mai mult, să-și convingă și prietenii să o facă. „Mă mână în luptă faptul că viața e tot mai grea pe Pământ din cauza poluării… ajut planeta să trăiască. Un plastic luat de pe jos e o gură de oxigen pentru planetă”, ne-a declarat copilul, zâmbind printr-un emoticon, un semn mult mai firesc pentru vârsta lui, decât rezolvarea problemelor de oameni mari.

Darius știe că, la vârsta lui, dincolo de gunoaiele aruncate pe jos de oamenii iresponsabili, în această perioadă a anului o acțiune specifică de igienizare este tăiatul ierbii. Cum s-a descurcat administrația locală la acest capitol, în opinia sa? „Au tăiat-o de ochii lumii. Acum câteva duminici, în biserică a fost o mare ceartă pe tema «incompetența Primăriei Berliște» și viceprimarul a fost făcut cu ou și cu oțet de 40 de oameni. După asta au tăiat iarba, dar nu au adunat-o și sunt unele părți în care e tăiat doar vârful… Au tăiat puțin la biserică, în parc și la cămin”.

Ce spune primarul Nicolae Orăvicean, celui care era firesc să-i cerem opinia, chiar dacă este vorba de un minor care-l trage la răspundere? Sau nu…? „Este o minciună! Pentru că iarba aia a cosit-o personalul Primăriei, nu a tăiat-o nimeni altcineva. Nu numai iarba din parc, ci toată zona centrală”. Iar în ceea ce privește acțiunea copiilor de ieri… „nu știu despre ce manifestație e vorba. Sunt acțiuni de manipulare și de defăimare făcute de anumite persoane care vor să mă atace personal, folosindu-se, în mod mizerabil, de copii”.

Cât privește realizările administrației locale, acestea nu ar fi deloc puține, în opinia lui Orăvicean. „Până acum nu le-am implementat extinderile de canalizare, de apă, racorduri? Ne-am apucat să amenajăm în zona centrală, civică. Acum am făcut achiziția pentru chestiunile legate de cămin. Instituțiile de învățământ nu au nicio nemulțumire cu privire la administrația publică locală”, a spus primarul, subliniind că în fiecare săptămână face câte o vizită în localitate.

Până când oamenii mari vor duce eternele lor lupte cu actele, birocrația, proiectele și politica, totul, desigur, spre binele comunității, micuțul Darius își vede de treabă și nu are de gând să renunțe. „Câmpul nu poate respira… e plin de plastic! Dar trebuie și implicarea celorlalți copii care nu au participat la activitatea de aseară. După ce terminăm în Milcoveni, o să încerc să fac astfel de activități și cu copiii din celelalte sate ale comunei. În săptămânile următoare sper să reușesc să facem și în câmp”.

Darius are spirit civic cât o națiune întreagă, dar nu vrea să se amestece în apele tulburi ale politicii și administrației când va fi mare, deși România are nevoie de oameni ca el. Va urma actoria, pentru că, nu-i așa, un actor joacă un rol doar pe scenă și n-are nevoie de voturi și funcții pentru a face oamenii fericiți. Fericirea pe care o oferă semenilor se plătește prin aplauze.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/