În ce limbă poți conversa cu parlamentarii?

explo 1000x200

De la limbile consacrate în lume, engleza și franceza, până la cea specifică regimului comunist, rusa, parlamentarii cărășeni se descurcă, cel puțin pe hârtie, în aceste limbi ale țărilor europene.

Județul Caraș-Severin este reprezentat în Parlamentul României de către zece parlamentari, trei senatori și șapte deputați. Fiind în ton cu secolul al XXI-lea, parlamentarii au trecut în C.V. câte o limbă străină pe care o stăpânesc mai mult sau mai puțin bine, în conformitate cu baremul Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi Străine.

Așadar, cea care apare cu cel mai mare nivel de cunoștințe într-o limbă este Valeria Schelean, deputat PDL. Aceasta a promovat în 1998 examenul de limba engleză „Cambridge First Certificate”, tocmai de aceea are trecut în Curriculum Vitae la engleză citit foarte bine, vorbit fluent și scris foarte bine. Deputatul mai știe și limba franceză, însă cele trei bareme sunt doar satisfăcătoare.

Limba rusă este limba cunoscută de către deputatul PSD Ioan Benga și de către senatorul USL Aurel Duruț. Ioan Benga este utilizator independent atât la ascultat, cât și la citit, la vorbit și la participarea la conversație. Acesta mai cunoaște și limba franceză, ca utilizator elementar la ascultare și la discursul oral.

Valentin Rusu este utilizator experimentat la participare în conversații și discursul oral în engleză și franceză și are cunoștințe elementare în cele două limbi străine pentru celelalte categorii, ascultare, citire și exprimare scrisă. Senatorul USL Iosif Secășan este as în engleză, stăpânind foarte bine limba atât la vorbit și scris, cât și la ascultat, fiind un utilizator experimentat al acestei limbi străine cu circulație globală.

banner 970 x 250