Ce faci domnule Știka? Pleci sau… nu mai rămâi?

Romeo Dunca, noul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, este parolist. După Aquacaraș SA, președintele a făcut o vizită, nici nu știu dacă termenul este cel mai potrivit, lui Gabriel Știka, directorul Direcției de Drumuri Județene. L-a însoțit Dan Stan, unul dintre viitorii vicepreședinți ai CJ, și câțiva ziariști care au filmat de la cap la coadă toată întâlnirea.

În locul lui Stika, care oricum nu mai are nimic de pierdut, fiindcă este conștient de faptul că va fi dat jos din funcție, nu aș fi acceptat ca discuția să fie filmată și dată în presă. I-aș fi răspuns la întrebările ce mi s-ar fi pus, i-aș fi pus la dispoziție documentele cerute, l-aș fi lămurit în problemele ridicate ș.a.m.d. Dar așa, bietul Stika parcă interpreta rolul unui personaj din epoca Inchiziției, aproape hăituit de întrebările președintelui. Mai ales de cea de la finalul discuției: „Dle Știka, nu vreți să vă dați demisia? Nu credeți că ar fi mai bine?” În locul umilinței la care a fost supus, Știka ar fi trebuit să se ridice, bărbătește, și să considere discuția încheiată. Oricum și-o va încasa cât de curând, dar măcar ar fi dovedit că are ce are orice bărbat în pantaloni. Nu știu ce-o fi fost în capul lui, dar mă gândesc că nu este atât de naiv să creadă că Romeo Dunca va mai avea răbdare multă cu el.

De ce ar trebui schimbat Gabriel Știka de la conducerea Direcției? Probabil că sunt mai multe motive, Dunca le știe cel mai bine, însă unul dintre ele se referă la „sifonarea“ banilor. Direcția de Drumuri Județene a fost de-a lungul anilor o vacă bună de muls. O direcție fără niciun utilaj în inventar, nici măcar lopeți, târnăcoape sau mături de nuiele, dar care a învârtit bani mulți, zeci, sute de milioane de euro pentru construirea de drumuri județene, reparații și întrețineri. Cum a fost posibil așa ceva? Cu siguranță va descoperi președintele ales al CJ, iar măsurile nu vor întârzia să apară.

leader board 728 x 90 px

Mulți nu știu că această Direcție de Drumuri Județene a început să fie „mulsă“ nu în mandatul PSD, ci în cel al PDL, când ea a și fost înființată în urma divizării fostei Direcției pentru Administrarea Domeniului Public și Privat a județului Caraș-Severin, după arestarea lui Ianăș Roșeți. Se întâmpla pe vremea lui Sorin Frunzăverde, iar cei care au tot condus-o de-a lungul anilor, cu excepția ultimilor doi, au fost oamenii de casă ai PDL și PNL, aproape toți din zona Caransebeșului. Domnul Dunca ar trebui să știe aceste lucruri pentru că, directorul juridic al CJ de la acea vreme, Dan Stan, este cel care l-a însoțit în vizita de la DDJ, dar și viitor vicepreședinte al Consiliului Județean.

Revenind la directorul DDJ, întrebarea lui Dunca rămâne: „Dle Știka, nu vreți să vă dați demisia? Nu credeți că ar fi mai bine?” Ar fi bine să o faci, Gabriel Știka, nu de alta, dar în viață este bine să eviți umilința de care poți avea parte.