Ce bagi în gură sau ce scoți pe gură… în Postul Crăciunului?

Sărbătorile de iarnă, în special Nașterea Domnului, sunt un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi. Milioane de oameni din întreaga lume se pregătesc să dea iama în magazine, să alerge frenetic printre rafturi pentru fel și fel de cadouri pe care să le dăruiască celor dragi, în timp ce gospodinele răsfoiesc cărțile cu bucate, de parcă masa de Crăciun ar fi o adevărată teză de doctorat. Dar, oare, mai există cineva care se mai gândește la curățirea sufletului, la alungarea celor rele, prin rugăciune și post?

În fiecare an, începând cu data de 14 Noiembrie și până în 25 Decembrie, omenirea ar trebui să se pregătească, timp de 40 de zile, pentru unul dintre cele mai mari evenimente ale creștinătății: Nașterea Mântuitorului, apelând la curățirea eului, o curățire ce ține atât de trup (prin renunțarea la unele alimente precum: carne, lapte ouă), cât și de suflet (rugăciune, smerenie).

Teoria, în ceea ce privește postul, ca în orice domeniu de altfel, pare înțeleasă ca la carte. Din păcate însă, practica este cea care ne omoară asemeni ciumaților răpuși de molimă. În zadar emisiunile cu tematică culinară ne-nvață cum să gătim și ce să gătim atunci când ținem post, dacă suntem, mereu, preocupați de capra vecinului și de leopardul de după gard. Degeaba nu mâncăm carne, ouă, brânzeturi, dacă ne place să ne mâncăm între noi.

Despre cum ar trebui să fie conduita corectă a trupului și a sufletului, în Postul Crăciunului, ne explică Ion Nedelcu, preotul paroh al parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă. Iată, astfel, ce le transmite părintele credincioșilor: „Are părintele Necula o vorbă foarte faină pe care toți o știu. El spune așa: <<Dacă nu reușești să postești alimente, măcar ai grijă să nu-l mănânci pe aproapele tău>>. Noi ne mâncăm, de fapt, între noi. Dincolo de hrană, nu avem loc unul de altul. Ar fi bine pentru noi să încercăm, în perioada postului, în primul rând, să fim noi buni cu cei de lângă noi. E foarte important să răspândești în jurul tău bunătate și începi cu cei de lângă tine: cu familia ta, cu vecinii tăi, cu prietenii tăi, și atunci, binele acesta înmulțit va da roade însutite. Asta e cel mai important! Să facem acest exercițiu de fiecare dată în post, dar poate nu ar fi rău să-l continuăm și după post”.

 

Sursă foto: realitatea.net

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/