Un consilier local USR al Timișoarei a descins, însoțit de un jandarm, la sediul unui hotel din oraș unde funcționează un restaurant cu specific argentinean. Ana Munteanu își argumentează acțiunea prin încercarea de a demasca faptul că acel restaurant oferă ilegal servicii în timpul carantinei. Reprezentanții societății susțin că nu au încălcat cu nimic legea.
Consilierul local Ana Munteanu s-a filmat sâmbătă în timp ce cobora din mașina personală în fața hotelului cu restaurant din Timișoara. „Sunt două tipuri de oameni: cei care respectă regulile și cei care aleg să nu le respecte, din păcate. Haideți să vedeți.”, își începe Ana Munteanu live-ul făcut pe Facebook. Ulterior, Munteanu filmează cum intră în restaurant însoțită de un jandarm, în încercarea de a arăta că localul preia ilegal rezervări în această perioadă în care ar trebui să fie închis, în urma regulilor impuse de carantină.
Evenimentul a avut loc la câteva zile după ce în Consiliul Local Timișoara a fost luată în discuție o adresă a acestei societăți, al cărei proprietar deține și Berăria 700, adresă prin care acesta solicita rediscutarea contractului încheiat cu primăria, invocând clauza de forță majoră. Pentru acel local, proprietarul plătește lunar chirie administrației, deși Berăria 700 este închisă.
Gestul Anei Munteanu a fost aspru criticat pe rețelele sociale. Oamenii au acuzat-o, printre altele, de „turnătorie de tip comunist”, „inițiativă de tip securist” și de „tupeu”.
Ulterior, Ana Munteanu a ținut să ofere explicații suplimentare prin care își argumentează gestul.
„Am filmat această faptă din dorința sinceră să vedeți și voi cum arată o atitudine sfidătoare, într-o perioadă în care este nevoie de solidaritate. Odată ajunsă în restaurantul hotelului, am sesizat că cele patru persoane pentru care se făcuse rezervarea cu o zi înainte chiar au fost acomodate la o masă. Fără ca ei să fie cu adevărat clienții hotelului respectiv, așa cum cei de la restaurantul de lux au încercat să tot convingă autoritățile și cum au declarat și-n presă. (…) Aceasta este acoperirea sub care mai mulți proprietari de hoteluri și restaurante de lux primesc clienți în interior, într-o perioadă când acest lucru nu este legal. Știu sigur ca s-a făcut rezervare doar pentru a lua masa cu o seară înainte, fără a se discuta de cazare. (…) Nu am cerut aplicarea de sancțiuni sau mai exact a unor anumite sancțiuni, deoarece nu am o astfel de competență.”, a explicat Ana Munteanu într-o postare pe Facebook.
Consilierul local a fost întrebat și cum și-a justificat, în declarația pe propria răspundere, deplasarea la restaurant în condiții de carantină.
„Având în vedere că pe întreaga durată a mandatului aleșii locali se consideră în exercițiul autorității publice, m-am deplasat la locația respectivă având asupra mea legitimația de consilier local.”, a spus Ana Munteanu. Pe de altă parte, ea precizează și că nu a acționat în numele consiliului local, al primăriei sau al vreunui partid, „aceștia necunoscând că urmează să fac acest live”.
Cazul „Ana Munteanu”, discutat în ședință de colegii de partid
Președintele USR Timiș, Cristian Moș, vicepreședintele CJ Timiș, spune că situația creată în urma acțiunii Anei Munteanu va fi analizată în ședința conducerii filialei.
„Ea a fost sesizată de niște cetățeni, a fost acolo, nu a fost ordonat de prefect, s-a apelat la o sesizare a cetățenilor. Probabil că a fost o eroare comunicațională faptul că s-a făcut acel live, dar nu a fost o sincronizare între domnișoara Ana Munteanu și instituțiile statului. (…) Eu consider că pe fondul mai multor sesizări, consiliera locală a decis să se alăture organelor care au făcut razie la acea locație. S-a dovedit a fi o decizie neinspirată. Noi vom avea o discuție în Biroul Județean pe acest subiect. Scopul său era acela de a trage un semnal de alarmă, cum s-a făcut acel live este o decizie eronată de comunicare. Mă bucură că începem să primim și noi, și organele abilitate dinspre cetățeni sesizări – unde nu se respectă reguli.”, a declarat Cristian Moș, președintele USR Timiș.
Proprietarii hotelului: Apreciem această acțiune ca fiind un răspuns dur, incompatibil cu un stat democratic
Nu am desfășurat nicio activitate ilegală, susțin proprietarii hotelului. „Persoanele în cauză (n.r. clienții) ne-au contactat cu o zi înainte (n.r. vineri) pentru a rezerva atât o cameră la hotel, cât și o masă la restaurant. Persoanelor în cauză li s-a pus în vedere că restaurantul este deschis doar pentru persoanele cazate. Verificările efectuate de către jandarmi au demonstrat că toate persoanele aflate și filmate în restaurant erau clienți ai hotelului și aveau formalitățile specifice de cazare îndeplinite în mod corespunzător.”, au transmis reprezentanții hotelului Del Corso din Timișoara.
Ei mai spun și că acțiunea consilierului local ar avea la bază solicitarea lor de aplicare a clauzei de forță majoră din contractul de închiriere pe care îl au cu primăria pentru un alt local pe care îl dețin: Berăria 700, închisă în pandemie, pentru care achită lunar o chirie de 10 mii de euro către autoritatea locală.
„Nu putem să nu ne întrebăm care este motivul acestei descinderi, care este efectul apariției în spațiul mediatic public a unei filmări tendențioase și neautorizate, realizate în incinta unui spațiu privat în cadrul căruia funcționează o unitate hotelieră acreditată conform legislației în vigoare și ne exprimăm îngrijorarea cu privire la derularea unor astfel de acțiuni care par a fi concertate, cu scopul de a ne afecta imaginea pe piața locală, regională, națională și internațională și care în mod ireparabil și injust pot afecta demnitatea unor persoane, prin încălcarea prevederile referitoare la respectarea vieții private și a dreptului la proprietate privată, garantate constituțional în România. Apreciem această acțiune ca fiind un răspuns dur, incompatibil cu un stat democratic, la solicitările noastre de sprijin legal în perioada în care pandemia de Covid-19 decretată la nivel mondial, ne-a afectat desfășurarea activității.”, au mai spus reprezentanții hotelului.
(Foto principală: Facebook/Ana Munteanu)