Câte state, atâtea tradiții! Vezi aici top zece obiceiuri stranii de sărbători!

explo 1000x200

Crăciunul are tot atâtea tradiții câte țări sunt pe glob. De altfel, și de la o regiune la alta în România obiceiurile se schimbă. Dacă în Banat sârbii sărbătoresc într-o altă dată și în alt fel Crăciunul, ce se mai poate spune despre modul de a sărbători din ţări mai îndepărtate, cum sunt Norvegia sau Cuba.

În fiecare țară, obiceiurile în jurul Crăciunului sunt inedite. Ceea ce pentru cărășeni pare obișnuință, pentru alte țări par lucruri bizare. Așa se face că în top zece cele mai ciudate tradiții de pe mapamond intră mături ascunse, spirite rele ce apar de Crăciun sau patinatul până la biserică.

Aproape de casa lui Moș Crăciun, în Norvegia, locuitorii ascund în noaptea de Ajun măturile din casă, deoarece legenda spune că atunci este momentul când vrăjitoarele apar în case și își fac de cap cu măturile prin casă, iar apoi pleacă zburând pe ele. Tot legat de spirite rele este o tradiție și în Grecia, unde în zilele de Crăciun nu Moșul coboară pe hornul șemineului, ci niște creaturi hidoase care sperie lumea. Ca să împiedici apariția acestora este nevoie să atârni de cămin un maxilar de porc. În capitala Venezuelei, în Caracas, străzile sunt închise de Ajun, pentru că toată lumea se urcă pe role și se îndreaptă spre biserică.

Norocul se face de Ajun

O altă tradiție este legată de budincă. În Marea Britanie, budinca este tradițională de Crăciun, dacă aceasta iese bine atunci ai noroc tot anul. Mai mult decât atât, dacă amesteci compoziția ei în direcția acelor de ceasornic și îți pui o dorință când faci acest lucru, cu siguranță visul ți se va împlini.

În Cehia, o legendă pune pe jar fetele singure. În ziua Ajunului fetele încă nemăritate fac pe Cenușăresele, ies la ușă cu spatele către ea și își aruncă unul dintre papuci peste umăr. Dacă vârful pantofului este îndreptat către ușă înseamnă că se căsătoresc în anul viitor, dacă tocul este îndreptat în această direcție înseamnă că urmează un an lipsit de noroc.

Mâncare pentru cei veșnici

Portugalia este țara care ține cont de străbuni. La masa de Crăciun se obișnuiește să se așeze mai multe farfurii decât persoane la masă pentru cei trecuți în neființă. Se spune că în acest fel oaspeții spirituali vor lăsa la masă mult noroc pentru anul următor. Iar dacă sunteți în căutare să faceți niște bani în plus puteți urma tradiția din Țara Galilor. Trebuie doar să găsiți un craniu și o șuviță de păr de cal care se montează pe un băț și se înfășoară în jurul lui un cearceaf, asemeni tradiției cu capra din țară. Spre deosebire de obiceiul românesc, locuitorii din Țara Galilor ies pe stradă cu aranjamentul și mușcă oamenii, iar cei care ajung să fie mușcați trebuie să plătească o amendă.

Următoarele două tradiții bizare vin din Spania. Prima vorbește despre un butuc golit pe dinăuntru, înfrumusețat cu piciorușe și o față care să semene cu un ren ce apoi este umplut cu dulciuri de pe 8 decembrie până la Crăciun. Atunci este lovit cu un băț, acompaniat de un cântecel amuzant, până „scoate afară” toate bunătățile adunate. Tot legat de acest subiect, în scena Nașterii Domnului, departe de celelalte figurine, mai apare una ce întruchipează un țăran sau un călugăr făcând treaba mare. Acel „îngrășământ” duce la un an cu o recoltă bună.

Tot cu influențe spaniole, în Cuba oamenii nu ajung să doarmă în noaptea de Crăciun, asta pentru că bărbații ies în stradă cu oale și tigăi și fac gălăgie până după miezul nopții. Această tradiție se păstrează de peste 200 de ani, când un preot și-a trimis băieții din corul bisericii să facă scandal pe stradă pentru a ține oamenii treji până la masa de la miezul nopții.

Foto: ele.ro

banner 970 x 250