Dumitru Gorzo și-a lansat, la Timișoara, catalogul „Picturi cu vârf și îndesat”. Albumul reprezintă intervenția-instalație a „artistului care lucrează tot timpul”, de peste 200 de lucrări, asupra Magazinului Universal din Reșița.
Evenimentul de lansare a catalogului „Picturi cu vârf și îndesat”, apărut la Editura Vellant, a avut loc la fosta garnizoană din Piața Libertății din Timișoara. Catalogul consemnează proiectul care s-a desăvârșit anul trecut la Reșița, când vechiul Magazin Universal a găzduit o expoziție inedită semnată Dumitru Gorzo. Artistul a umplut cu peste 200 de picturi și desene geamurile și vitrinele fostului magazin, în intenția de a face atrage atenția asupra acestei clădiri emblematice din oraș.
„La începutul anului trecut eram la București și pentru că am obiceiul să mă întâlnesc cu artiști de diferite vârste pentru a mia oară am auzit «Nu merită să expui în România, nu există public, o faci degeaba!». Apoi – «Nu se întâmplă nimic. Nu face nimeni expoziții». Și răspunsul meu era: «De ce nu faceți voi?». Și ăsta a fost momentul în care s-a declanșat ceva în mine, o combinație între deranj și stupoare. Am și ochit o oportunitate, dacă nu vrea nimeni, atunci vreau eu. Cum pot să fac asta? Făcând expoziții în mai multe locuri. Din una în alta, mi-am dat seama că mai toate orașele din România au o instituție în care se poate expune. Și am trecut la acțiune, mi-am amintit că Valentin Savu vrea să producă expoziții, l-am sunat și l-am întrebat: «Cunoști vreun muzeu în care pot să fac o expoziție?»; «Ce spui de Reșița?», a răspuns. Hai să mergem la Reșița. Cu Magazinul Universal problema era că eu sunt pictor și acolo nu sunt pereți deloc. Și în glumă am spus că nu pot expune decât în vitrine. Era interesant că proiectul putea să aibă două vieți: o viață de zi și una de noapte, adică ziua văzut din exterior, noaptea – inundat de lumină, magazinul putea să creeze un fel de light box, catedrală întoarsă ș.a.”, a povestit artistul Dumitru Gorzo la lansarea catalogului.
„Am descoperit ce înseamnă un artist profi care se pune pe muncă și care, sub presiunea timpului, aproape nu mai doarme. Și cred că am făcut o expoziție importantă pentru că se strângeau oamenii în fiecare seară, noapte, în fața clădirii, atât reșițeni, cât și din alte locuri din țară. Am avut vizitatori și din străinătate, așa că expoziția a stat 6 luni și cred că a schimbat cumva perspectiva reșițenilor și a creat acel tip de presiune publică în așa fel încât primarul a promis, consiliul local s-a angajat că va cumpăra respectiva clădire. Sperăm ca acea clădire să fie transformată, la un moment dat, într-un centru de artă contemporană.”, a declarat Dorinel Hotnogu, consilier pe probleme culturale al primarului Reșiței.
Catalogul include fotografii semnate de Adi Bulboacă, iar grafica – Victor Bartiș, spune directorul executiv al Editurii Vellant.
„Catalogul are o formă relativ atipică, ceea ce mă bucură. E foarte mare, nu o să vă încapă foarte ușor în bibliotecă, la fel ca gestul lui Gorzo – iese din tipare. Grafica e făcută într-un mod minunat de Victor Bartiș. Include fotografiile făcute de Adi Bulboacă. De asemenea, include și lucrările care au fost parte dintr-o expoziție retrospectivă din muzeu, în aceeași perioadă. Vă sugerez să nu îl băgați în bibliotecă, ci să-l țineți pe masă. Merită.”, a spus Alex Radu.
Despre Dumitru Gorzo, scriitorul Robert Șerban spune că este un om de o vitalitate și o forță extraordinară.
„Numai el poate să facă 200 și ceva de lucrări. Numai el poate să umple o galerie cu desene. Nu oricine poate să facă așa ceva. Dacă o să vă uitați în acest album o să vedeți că ele sunt tot felul de chipuri și închipuiri. Sunt fel de fel de chipuri în geamurile de la Magazinul Universal care au lăsat Reșița wow. (…) Pe mine m-a mișcat, m-a enervat, m-a ambiționat, vreau să fac ceva în siajul lucrărilor lui pentru că de fapt un artist cred că asta face: dislocă anumite lucruri de jur împrejurul lui. Orice artist mărește universul fie și cu un micron.”, a argumentat scriitorul Robert Șerban.
Tot în clădirea fostei garnizoane, unde a avut loc lansarea catalogului, artistul și-a deschis temporar atelierul pentru public. Curioșii sunt invitați să vadă cum anume lucrează Dumitru Gorzo inclusiv sâmbătă, în 18 iunie, între orele 16-20. Demersul artistic face parte din seria Continuous Studio, începută de Gorzo la New York, continuată la /SAC @MALMAISON și la Râmnicu-Vâlcea.
Publicul poate vedea, în clădirea fostei garnizoane, și materialele pe care le folosește Dumitru Gorzo atunci când își creează lucrările.
Dumitru Gorzo face imagine din 1987. A studiat pictură la UNArte, iar din 2008 își petrece cea mai mare parte a timpului la New York, unde e reprezentat de Galeria Slag. Este co-fondator al grupării Rostopasca, una dintre cele mai influente mișcări artistice, care a marcat trecerea în noul mileniu.