Cătălin Pițu, procuror militar care a instrumentat Dosarul Revoluției: În banca acuzării trebuiau să se afle 18 persoane, nu doar cele 3 trimise în judecată!

De mai bine de 20 de ani în magistratură, procurorul militar Cătălin Pițu este unul dintre zecile de procurori care de-a lungul timpului au lucrat pentru finalizarea rechizitoriului din Dosarul Revoluției din 1989. A audiat sute de persoane, a citit mii de documente, iar în cele din urmă a fost cel care a semnat rechizitoriul înainte de trimiterea lui la instanță. A fost și el prezent ieri, la manifestarea găzduită de Universitatea de Vest Timișoara, alături de procurorul general al României, Augustin Lazăr.


În ultimii 2 ani și 7 luni, timișoreanul Cătălin Pițu a lucrat pentru finalizarea dosarului Revoluției din 1989.

Acesta a vorbit la Timișoara, în dezbaterea pe teme de justiție organizată la Universitatea de Vest, și despre motivele care au stat la baza deciziei de clasare în cazul lui Petre Roman: „3 persoane au fost trimise în judecată pentru că doar 3 sunt în viață. Față de celelalte 15 persoane s-a dat clasarea pentru că nu puteam trimite în judecată persoane decedate. Față de domnul Petre Roman s-a dat clasare pentru că probatoriul nu a fost cert. A existat o suspiciune rezonabilă, dar a fost contraargumentată de probatoriul aplicat. Acesta este motivul pentru care s-a dat soluția clasării”.

Procurorul militar Cătălin Pițu a mai declarat: „Ce îmi vine în minte este că, în aprilie 1990, Petre Țuțea a spus că libertatea dobândită prin sânge este o libertate demonică. Sper că, prin această soluție onestă, acest blestem să fie ridicat de pe umerii poporului român.”

Dosarul Revoluției din 1989 a fost trimis în judecată în 5 aprilie anul acesta. Prin rechizitoriul Secţiei Parchetelor Militare 11/P/2014 din 5 aprilie 2019, în dosarul penal intitulat generic „Revoluţia Română din decembrie 1989″, au fost trimişi în judecată Ion Iliescu, fost preşedinte al României, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, şi general (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.