Cătălin Iapă, după ce Fritz a anunțat că suspendă supraimpozitarea clădirilor în paragină: „E ca și cum nu ai mai da amenzi de circulație că se pot anula în instanță”

Fostul consilier personal al lui Nicolae Robu, în prezent secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, consideră o greșeală faptul că Dominic Fritz suspendă supraimpozitarea proprietarilor clădirilor degradate și spune că e falsă informația potrivit căreia Primăria Timișoara a pierdut toate procesele intentate de cei suprataxați. 

„Va fi o mare greșeală.”, spune Cătălin Iapă cu privire la faptul că Dominic Fritz vrea să renunțe la aplicarea taxei de paragină. „Asta e ca și cum nu ai mai da amenzi de circulație că se pot anula în instanță.”, argumentează liberalul. În plus, susține Iapă, „informația că primăria a pierdut toate procesele e falsă. A pierdut, mai ales la început, în primul an, fiind o procedură nouă și greoaie, dar a și câștigat din ele. Am un SMS din data de 17 octombrie 2019 în care, de la serviciul juridic mi se transmitea: «Pe rol 16 dosare, pierdute 47, câștigate 10»”.

Cătălin Iapă spune că cei care intentează procese Primăriei Timișoara pe această speță câștigă pentru că „nu știu ce virgulă a lipsit la procesul-verbal de constatare, nu că ar avea clădirea îngrijită.”

„Dar să vedem, în cifre, cum a stat primăria pe acest subiect, de exemplu în anul 2020: au fost puși la plată aproximativ 1.714 proprietari, din care, din declarațiile domnului primar reiese că 27 de procese s-au pierdut, iar 20 încă se judecă. Chiar dacă se pierd toate aceste procese, deci 47 în total, tot rămân să plătească că nu își îngrijesc clădirea 1.667 de proprietari, iar aceștia vor face demersuri, sub presiune să își și refacă fațada.”, a explicat Iapă.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Potrivit secretarului de stat, procedura privind supraimpozitarea proprietarilor clădirilor în paragină este prevăzută în HG 1/2016, prin Normele metodologice din 6.01.2016 de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal.

„(…) Consiliul local nu poate schimba o Hotărâre de Guvern. Procedura adoptată prin HCL doar reia prevederile din HG, iar prevederile din HG sunt complicate, lucru care a dus la pierderea proceselor in instanță. Procedura prevede așa: 1. În anul 1 constați că e clădire neîngrijită și trimiți somație. 2. În anul 2 verifici dacă proprietarul a început sau nu restaurarea fațadei. 3. În anul 3 abia poți să îl pui la plată. PS: cu bune intenții sesizez aceste aspecte constructiv: pentru a putea supraimpozita în anul 2022 (atenție, nu în 2021), conform legii, e nevoie să se trimită somații de anul ăsta! Dacă anul acesta nu se vor trimite somații, vor fi pierduți 2 ani, și 2021 și 2022, în care nu se va putea aplica supraimpozitarea, scăzând presiunea pe proprietari și având de pierdut orașul.”, a concluzionat Iapă.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/