Politicienii cărășeni, pe Facebook!

Din sediile de partid, de la birou, din Parlament, de acasă, din restaurante, cluburi sau de pe plajă, politicienii din Caraş-Severin nu pot renunţa la tablete, laptopuri şi smartphone-uri şi sunt la fel de activi pe reţelele de socializare precum tinerii care au făcut o obsesie pentru Facebook şi alte reţele similare.

Piţipoancele au dezvoltat o adevărată pasiune din a umple Internetul cu poze făcute în oglindă, Don Juanii se întrec în agăţat de la tastatură, societăţile comerciale îşi promovează produsele şi serviciile. Fiecare exploatează reţelele sociale din mediul online aşa cum crede. Politicienii români s-au adaptat foarte rapid trendului, astfel că aproape toţi pot fi întâlniţi pe Facebook, Twitter, Messenger şi alte reţele asemănătoare. Acestea oferă un plus de informații despre cei care se află la cârma unui partid, unui oraș sau unui județ, oferind date interesante, dar uneori şi picante despre activitatea lor profesională și personală.

Viața personală a oamenilor în general a încetat să mai fie privată în momentul în care au apărut diferite site-uri în mediul online, unde expunerea itinerarului zilnic este literă de lege. Când vine vorba de oficialități a căror viață este oricum pe jumătate publică, astfel de profile pe site-uri dezvăluie și mai mult din oamenii aflați în spatele diferitelor funcții.

Așa se face că, de la artiștii muzicali preferați la răspunsuri date cetățenilor, oficialii județului iau site-urile de socializare în serios. Președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, alocă foarte mult timp actualizării profilului personal pe pagina de Facebook. Acesta postează poze noi, comentează articole din presă sau urează câte un gând bun în prag de sărbătoare. Mai mult decât atât, Sorin Frunzăverde acordă și sfaturi sau dă indicații pentru generația actuală. „Solidaritatea și patriotismul acelei generații ar trebui să constituie un exemplu pentru generația actuală”, au fost gândurile președintelui în contextul zilei de 24 ianuarie, când s-a sărbătorit Mica Unire.

Audienţe pe Facebook

Edilul-șef al gugulanilor, Marcel Vela, discută cu cetățenii lui chiar și pe Facebook. Cu un număr maxim de prieteni, peste 4.000, profilul primarului din Caransebeș nu mai poate primi cereri de prietenie, doar în cazul în care sunt trimise de către el. Așadar, Marcel Vela încearcă să răspundă întrebărilor ce răsar inevitabil pe profilul său. Întrebarea postată de Blanka Gyorgy: „Bună ziua, domnule primar! Ca o curiozitate mânată de nerăbdare: avem șanse să se deschidă sau redeschidă cinematograful din orașul nostru?! Având în vedere faptul că lucrurile au început să se pună în mișcare în orașul nostru (putem vorbi despre dezvoltare), mă întrebam dacă și pe partea culturală avem șanse să ne dezvoltăm? Mulțumesc anticipat pentru răspuns, răspuns pe care sunt sigură că mulți îl așteaptă cu nerăbdare și care sper să fie unul pozitiv!”, a avut un răspuns imediat din partea primarului: „Da, avem un Studiu de fezabilitate depus la Ministerul Culturii pentru finanțare. În cazul în care nu vor fi fonduri suficiente la nivelul ministerului, mai avem varianta fondurilor europene și chiar din surse de la bugetul local. Important este că,  indiferent în care variantă, dorim să-l redeschidem”.

De la Cotroceni, la Bamboo!

Foarte umblăreți sunt deputatul PSD Ion Mocioalcă și deputatul PDL Valeria Schelean. Aceștia își postează de fiecare dată când iau calea Bucureștiului cu tot cu locația exactă, Palatul Cotroceni, în cazul Valeriei Schelean. Aceasta mai afișează pe pagina de Facebook gusturile muzicale, în care genul feminin este la putere, artiste ca Mariah Carey, Celine Dion, Alicia Keys sau Rihanna, dar și artista română Angela Gheorghiu îşi face loc pe listă.

Pe deputatul Ion Mocioalcă îl găsim acolo unde ne așteptăm mai puțin. Conform unei postări din noiembrie 2012 pe una dintre cele trei pagini ale sale, acesta se afla la Bamboo, faimosul club din București, arătând tuturor că deputatul cărășean știe să se distreze. Din cauză că gestionarea Facebook-ului este relativ nouă, se poate ca postarea deputatului să fie o greșeală. Sau poate nu!

Facebook-ul le-a ajutat pe foarte multe tinere care bat la uşile politicii româneşti să se afirme peste noapte, nu datorită vreunui discurs excepţional, ci mult mai simplu, prin postarea unor fotografii incendiare. Cel puţin deocamdată, în Caraş-Severin nu au apărut astfel de cazuri, dar niciodată nu e prea târziu. Ce nu ar face unii pentru un check in de la Bruxelles sau direct din cabinetul vreunui parlamentar?!