Cât se taie ilegal în pădurile judeţului?! Depinde cine numără!

GEC Nera a reacţionat după ce, ieri, directorul Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului a acuzat că rapoartele ONG-ului cu privire la tăierile ilegale din zonele protejate sunt nişte ,,tâmpenii”!

Sorin Tudorescu a dezminţit că în parcul pe care îl administrează s-ar petrece agresiuni împotriva mediului şi, pentru a demonstra că GEC Nera dezinformează opinia publică, i-a invitat pe reprezentanţii ONG-ului la faţa locului. Totodată, a vorbit despre desele sesizări venite dinspre GEC Nera, sesizări care n-ar fi fost confirmate de verificările făcute în teren. ONG-ul condus de Cornel Popovici Sturza a revenit astăzi cu o replică la cele afirmate de Tudorescu. ,,Iată răspunsul dat de o autoritate a statului român, care este Garda de Mediu, la cazul tăierilor din zona Mărghitaş: În UP VII Mărghitaş s-au produs tăieri ilegale”. Despre faptul că a fost constatată existenţa doar a 15 cioate în loc de 50 invocate în comunicatul de presă al GEC Nera spunem întotdeauna că depinde cine numără. Deci, reprezentanţii Gărzii de Mediu nu au făcut deplasarea degeaba. Poate mai grav este că au făcut-o, ca şi în alte cazuri, la sesizarea GEC Nera prin comunicatul de presă şi nu la sesizarea Administraţiei PN Semenic – Cheile Caraşului. Reprezentanţii Gărzii de Mediu au dat şi semnalul că hoţii de lemn din zonele interzise ale Parcului nu mai pot continua furtul”, a replicat Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC Nera.

CITEȘTE ȘI:  Tăieri ilegale în Semenic?! Nu, sunt interesele ascunse ale ONG-ului GEC Nera!

În legătură cu legalitatea tăierilor de pe pârâul Semenic, situate în zona de vecinătate şi posibil în interiorul unei zone de protecţie integrală a Parcului, ONG-ul aşteaptă punctul de vedere al autorităţilor direct responsabile în acest domeniu. ,,Imaginile prezentate de Express de Banat însă nu sunt «tâmpenii» şi «defăimări», ele reprezintă fapte reale, unde cel puţin răvăşirea peisajului, îngroparea de brazi vii în rambleul drumurilor nou create şi abandonarea de copaci în albia pârâului, care la viitură s-ar putea opri la un pod din localităţile situate în aval cu efecte devastatoare; sunt aspecte departe de a respecta Codul Silvic”, mai transmit voluntarii GEC Nera.

În răspunsul primit de la Doina Mărgineanu se combat şi afirmaţiile lui Tudorescu cu privire la posibilele interese materiale pe care le-ar avea cei de la GEC Nera atunci când ,,intoxică opinia publică”: ,,Dl. Sturza este un voluntar al GEC Nera, deci nu un salariat pe banii Guvernului, ca dl Tudorescu, la fel ca şi ceialalţi voluntari implicaţi în identificarea acestor cazuri. El nu are niciun resentiment şi nu a atacat niciodată persoane, indiferent ce funcţie deţin în cadrul autorităţilor sau instituţiilor statului. GEC Nera prin proiectul derulat îşi propune întărirea reponsabilităţii instituţiilor şi autorităţilor care protejează natura, în aşa fel încât să conteze foarte puţin cine este în fruntea instituţiei”.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/