Municipiul Lugoj are 38 de fântâni publice care furnizează apă potabilă. De întreținerea acestor fântâni se ocupa în trecut o firmă din Caransebeș, iar de anul acesta, administrarea lor a fost delegată firmei lugojene „Meridian 22”.
Din păcate, problemele obișnuite de mentenanță sunt depășite cu mult de situațiile extrem de neplăcute generate de vandalismul în creștere. Se fură robineți, manete, ștuțuri, plăcuțe de identificare, sifoane sau alte lucruri care nu folosesc la ceva anume, doar din „plăcerea” distrugerii.
Acvilian Belințan, directorul „Meridian 22”, spune că, de la începutul anului, 15.000 de lei au fost cheltuiți din cauza furturilor și distrugerilor.
„În primul rând, distrug robineții. Un robinet costă 32 de lei, dar nu e vorba de valoarea lui, e vorba de timpul necesar reparațiilor, deplasarea cu mașina și personalul alocat pentru înlocuire. Pot să vă spun că, din păcate, avem în medie zece robineți pe săptămână care sunt ori deteriorați, ori furați. Dacă nu pot să distrugă robineții, fură maneta de închidere sau diuza de ieșire. Nu înțeleg ce fac cu acele diuze, dar fără ele jetul care curge e ca la duș. Alte lucruri care se fură sunt plăcuțele de identificare. Pe acestea sunt trecute și numerele de telefon la care cetățenii pot apela să ne anunțe în caz de avarie. O astfel de plăcuță nu este scumpă, e vorba de 42 de lei, dar gândiți-vă că sunt 38 de fântâni în oraș și se fură, nu înțeleg de ce, în fiecare săptămână. Plăcuța costă 42 de lei, dar până o comanzi, transportul și montajul mai costă 100 de lei. În anul acesta, de când avem contractul pentru fântâni, distrugerea de robineți și plăcuțe deja ne-a costat 15.000 de ei. În această sumă intră și materialul, și manopera, și transportul”, spune Acvilian Belințan.
Un alt aspect este furtul sifoanelor de la fântâni. E vorba de acea tablă găurită prin care se scurge apa și nu lasă să treacă mizeria. În lipsa sifoanelor, se întâmplă ca utilizatorii fântânii să scape dopurile sticlelor, care înfundă canalul.
„La ora actuală, avem două persoane care se ocupă de fântâni dar au și alte atribuții de serviciu, nu au doar această activitate. Pentru a fi mai ușor, am împărțit sarcinile pe Lugojul Român și cel German”, punctează Belințan.
La Lugoj, există 38 de fântâni publice. Nu toate sunt în funcțiune, unele fiind oprite, temporar, pentru trei zile, pentru că unii din parametrii rezultați din analize nu sunt corespunzători.
În data de 19 octombrie, erau închise temporar fântânile din Micro II, Cotu Mic (cea de la blocuri), Stadion I, Parcul Poștei, malul Timișului (Splaiul 1 Decembrie) și Libertății.
Analiza apei se face la Direcția de Sănătate Publică, de două ori pe an, și lunar în laboratoriul propriu al „Meridianului”. Setul de analize pentru o fântână costă 580 de lei, iar costul pe an se ridică la 34.000 de lei.