Cât costă un bloc în România anului 2016? 13.000 de euro! Se întâmplă la Anina!

Piața imobiliară este una plină de surprize. Fluctuațiile prețurilor nu sunt o noutate, dar în general, balanța este una echilibrată între locuințele de același tip. Dar ce ne facem atunci când vorbim de un bloc întreg? Și mai ales de unul din Anina? Rămânem șocați!

Cei care sunt în căutarea unei locuințe și pentru asta apelează și la site-urile de profil, ar putea avea o surpriză de proporții pe pagina OLX. Un cetățean nu vinde o garsonieră, un apartament, o casă sau o vilă… Vinde un bloc întreg! Iar asta se întâmplă în Anina, Caraș-Severin! După primul șoc, urmează al doilea. Un bloc întreg de locuințe, cu patru etaje, costă 13.000 de euro! L-am contactat și noi pe cel care a postat anunțul, un om de afaceri din Caransebeș, însă acesta nu pare deloc încântat de investiția pe care a făcut-o în urmă cu ceva ani.

„Blocul este dezafectat. S-a locuit pe vremuri acolo. Geamurile termopan le-am montat eu, am vrut să îl refac, să îl recondiționez, dar țiganii și hoții l-au distrus complet. Prețul este mic, dar nici măcar la prețul ăsta nu se vinde, că văd că nimeni nu e interesat să investească în zona aia, că e dezafectată. Oricum, blocul a fost cumpărat, deci nu e o problemă. Nu m-am gândit să dezvolt eu o afacere acolo, pentru că am rămas fără bani și nu mă interesează. Vreau doar să îl vând. Eu am fost afară, am lucrat mult afară din țară, am lucrat în Spania și între timp am reușit să cumpăr blocul ăsta. Pe atunci voiam să îl fac, să îl amenajez, mă gândeam că se va dezvolta zona, dar din păcate zona e moartă acolo. Numai cineva care este în zonă și îl interesează să investească. Am anunțat și la Primărie, am anunțat peste tot. Pe nimeni nu interesează nimic. De asta e și așa scăzut prețul. Eu tot bloc de apartamente am vrut să fac acolo și ori să închiriez, ori să vând. Nu este racordat la nimic, trec toate utilitățile prin fața lui și trebuie doar racordat. Blocul a fost racordat pe vremuri. După aia nu știu ce s-a întâmplat cu el, s-a dezafectat. Am încercat să îl refac, dar l-au distrus cei din zonă, au început să fure, e vai ș-amar”.

bloc-anina-1

De fapt, blocul în cauză, la fel ca alte 15, a fost construit în anii ’90 pentru a-i muta pe locuitorii cartierului Steierdorf, acolo unde există zăcăminte de șist pe care administrația din Anina intenționa să le exploateze. Odată cu oprirea construirii termocentralei în zonă și implicit oprirea exploatării, blocurile au rămas nelocuite, mulți dintre locuitori alegând să se mute în alte orașe sau în străinătate.

bloc-anina-3

În ciuda prețului extrem de scăzut al blocului, nimeni nu s-a arătat dispus până acum să îl și cumpere. „Am mai primit apeluri, dar nimeni concret, să spună că vrea. Au mai fost oameni, l-au văzut, dar cred că tot din cauza zonei nu l-au luat. Zona nu e benefică pentru nimeni. Și nu e interes nici pentru străini, nici pentru nimeni să îl ia. Se pare că e totul lăsat în paragină acolo”.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Omul recunoaște că a rămas fără bani și din cauza asta nu a continuat investiția, însă nici impozitele nu au fost plătite pentru construcția respectivă. Iar fără dările achitate la zi, omul nu poate vinde nimic, indiferent de prețul mic pe care îl propune. „Partea proastă e că cel care vrea să vândă nu prea și-a plătit impozitele. Ori, el dacă vrea să îl vândă, trebuie mai întâi să obțină certificat fiscal. Și eu nu îi dau certificat până nu-și plătește impozitele”, spune primarul Aninei, Gheorghe Românu.

bloc-anina-2

Edilul-șef scoate la iveală și alte probleme ale blocului. Din cauză că a fost lăsat în voia sorții, structura de rezistență i-ar putea fi afectată, așa că ar fi nevoie de o expertiză care să ateste faptul că blocul poate fi folosit în starea actuală. În aceeași situație sunt 13 construcții asemănătoare. „Problema acestor blocuri este că, ele fiind neîntreținute și majoritatea dintre ele nu au avut acoperiș o perioadă îndelungată de timp, ele necesită o expertiză tehnică în construcții care să ateste dacă mai pot fi întrebuințate sau ce fel de lucrări mai trebuie făcute la ele. De exemplu, la unele dintre ele le-au căzut balcoanele. Asta înseamnă că fierul beton a ruginit, betonul s-a exfoliat din cauza frigului și a apei. Sunt niște probleme acolo”.

Tot Gheorghe Românu a dezvăluit și că omul de afaceri iese în pierdere. Dincolo de faptul că investiția lui nu a fost finalizată și este într-o continuă degradare, în cazul în care va reuși să vândă construcția, prețul va fi unul mai mic decât cel de cumpărare. Și asta pentru că, în perioada în care Primăria Anina a decis să vândă acele blocuri, costul unei construcții a fost de 15.000 de euro. Dacă adăugăm și banii investiți, afacerea este fără îndoială una proastă.

Administrația locală nu este interesată să preia din nou aceste blocuri, fiind conștientă de banii necesari pentru un asemenea plan, dar și pentru faptul că, din câte se pare, construcțiile nu au niciun viitor și nu mai folosesc astăzi la nimic.

bloc-anina-pret

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/