Castrul roman de la Berzovia ar putea ajunge în patrimoniul UNESCO

archeological tools, archeologist working on site, hand and tool.

Sunt deja 1920 de ani de atestare documentară a anticei aşezări romane Bersobis din Berzovia, județul Caraș-Severin. Mărturie stă și placa comemorativă dezvelită de autorități în anul 2001, la aniversarea rotundă de 1900 de ani.

Filele de istorie consemnează că în anul 106 împăratul Traian a reușit să învingă armata regelui dac Decebal și a instaurat administrația romană în Dacia. Astfel, în diferite zone din regat încep să fie construite castre, iar unul dintre acestea, printre cele mai mari, este ridicat la Berzovia, la margine de Imperiu.

La Berzovia s-a aflat pentru ceva vreme Legiunea a IV-a Flavia Felix, victorioasă în lupta împotriva dacilor, după ce a cucerit capitala Sarmisegetusa. Legiunea romană nu a rămas pentru mult timp, dar a lăsat urme mai ales în ceea ce privește viețuirea, construcțiile, căile de comunicații.

Cercetările în castrul roman durează de mai mulți ani, peste 50. Cercetătorul științific Adrian Ardeț, de la filiala din Timișoara a Academiei Române, spune că „s-au găsit numeroase artefacte privind băile comune. Se știe că romanii aveau un cult anume pentru aceste spații necesare nu doar pentru igiena personală, ci și pentru relaxare, refacere trupească și discuții în grup. Sunt de admirat, pentru tehnica adusă din Imperiu, bazinele pavate cu cărămizi mici, în tehnica opus-spic de grâu. Spre comparație, același pavaj de la Roma se regăsește la Berzovia”.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

castru roman berzovia

În continuare se fac lucrări de conservare și punere în valoare a acestor mărturii ale trecerii armatei romane aproape de marginea de sud a Imperiului. Se intenționează ca, printr-un proiect lansat de Ministerul Culturii, castrul roman de la Berzovia, alături de alte edificii similare din România, să fie cuprinse în patrimoniul UNESCO.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/