Reabilitarea Castelului Huniade va beneficia de o finanțare de 4 milioane de euro, prin PNRR, a anunțat președintele Consiliului Județean Timiș. Inițial, proiectul nu a fost cuprins între obiectivele culturale finanțabile prin acest program, regăsindu-se doar pe lista de rezervă.
„Am primit neoficial informația că proiectul nostru va fi semnat până la urmă și va primi o finanțare de 4,2 milioane de euro pentru că este primul în lista de rezervă și, așa cum mi-a spus ministrul de acum jumătate de an, va urma și o supracontractare a acelui program cu finanțare asigurată din bugetul de stat ca să ne asigurăm că toate fondurile europene vor fi cheltuite, în caz că proiectul eșuează, să nu ne dăm peste cap să facem noi sesiuni de finanțare pentru un singur proiect; întotdeauna se supracontractează cu 10, 20, 30%, în funcție de program, astfel încât gradul de absorbție să fie maxim.”, a declarat Alin Nica.
Președintele administrației timișene speră să semneze contractul pentru această finanțare în următoarele săptămâni. Cei 4,2 milioane de euro reprezintă doar 10% din cât estimează CJT că ar costa lucrările de reabilitare ale castelului.
„Ne așteptăm ca procedurile administrative să dureze câteva săptămâni și să fim chemați la București, să semnăm contractul de finanțare. 4,2 milioane de euro reprezintă aproximativ 10% din necesarul nostru de finanțare, inclusiv dotări și echipări corespunzătoare ale clădirii. Însă pe partea de consolidare a structurii reprezintă o parte importantă din bani pentru că doar consolidarea reprezintă jumătate din întregul cost al proiectului de aproximativ 18 milioane de euro. Mai avem încă 10 milioane de euro antamați pe Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria, acesta fiind un proiect strategic în cadrul acestui program. Dacă adunăm cele două componente, cele două posibile finanțări, aproape că am ajuns la acoperirea finanțării necesare pentru consolidarea clădirii și pentru reabilitarea ei.”, a mai precizat Alin Nica.
Proiectul tehnic pentru reabilitare ar trebui să fie gata în aprilie. Apoi urmează partea de obținere a avizelor de la Ministerul Culturii. „Sper că partea de avizare la Ministerul Culturii să nu dureze foarte mult, știut fiind faptul că data trecută, la faza de studiu de fezabilitate, am avut anumite probleme cu acoperirea curții interioare, o dispută între noi și Ministerul Culturii care persistă și astăzi, dar sper că cei din acea comisie de avizare să schimbe optica și să gândească mai modern, mai actual, cu cerințele zilei de astăzi și să avem și noi această clădire extinsă cu o zonă de exprimare artistică mult mai generoasă, decât strict edificiu creat în secolul al XV-lea. Așa sunt marile muzee din capitale europene. Am fost în Berlin, am fost în Madrid. Amsterdam. Toate acele clădiri comparabile ca și vechime cu clădirea noastră, au curțile interioare acoperite și acolo se desfășoară o serie de evenimente culturale care lărgesc aria de exprimare artistică și potențialul de valorificare a acestei clădiri, din acest punct de vedere. Și asta dorim și noi aici, la Timișoara și sper ca Ministerul Culturii – și l-am rugat pe domnul ministru să insiste astfel încât să nu avem probleme la partea de avizare cu acest aspect al acoperirii curții interioare.”, a explicat liberalul.
Închis de ani buni publicului, Castelul Huniade este inclus cu câteva evenimente în programul cultural al anului 2023. CJ Timiș vrea să deschidă vizitatorilor, în a doua parte a anului, curtea interioară și Sala Cavalerilor.
În vara anului trecut, CJ Timiș a acționat în contencios administrativ Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, după ce a ratat finanțarea pentru reabilitarea Castelului Huniade. CJT reclama faptul că nu a fost informat cu privire la punctajul obținut și nici nu i-au fost aduse la cunoștință criteriile de evaluare, complet și transparent. Ulterior, Alin Nica declara că în cazul în care județul va primi totuși banii, administrația va renunța la proces.