Reabilitarea Castelului Huniade este condiționată de identificarea unor programe care să îi asigure finanțarea, după ce autoritățile au ratat banii europeni. Autoritățile ar trebui să își schimbe abordarea atunci când vine vorba de obiective strategice, spune directorul ADR Vest, pentru ca situații de acest gen să nu se mai repete.
„Castelul, din câte știu eu, este unul dintre proiectele care au fost puse pe zona de PNRR. Din păcate, pe următorul program vom avea o regulă care spune că proiectele care au fost reziliate din motive care țin de beneficiar nu vor mai putea fi depuse pe viitorul program. Pe alte componente pot să depună, dar la noi pe POR nu, pentru că acele proiecte întrerupte de beneficiari au beneficiat o pierdere de resurse și nu au mai putut fi alocate la nivelul regiunii.”, a declarat directorul ADR Vest, Sorin Maxim, cu privire la Castelul Huniade.
Vă reamintim că autoritățile județene au dat în judecată MIPE, după ce au ratat finanțarea pe PNRR pentru Castelul Huniade, în favoarea altor obiective culturale relevante din țară. Alin Nica declara recent că „ni s-a promis că vom intra pe finanțare, ca prim proiect din lista de rezervă. Am vorbit cu ministrul Fondurilor Europene și mi-a confirmat faptul că se va întâmpla acest lucru cât de curând. Atunci când se va întâmpla să primim finanțarea, vom renunța și la acțiunea noastră în instanță. În lipsa unei certitudini privind finanțarea, acțiunea în instanță de contestare a modalității de atribuire merge înainte.”
CITEȘTE ȘI: Bufnițele și-au luat zborul din curtea Castelului Huniade. Unde s-au mutat?
Întrebat ce ar trebui să facă autoritățile ca să nu mai rateze finalizarea unor investiții strategice în județ, Sorin Maxim a invocat creșterea capacității instituționale. Apoi a explicat ce înseamnă asta:
„În general, eu cred că e nevoie de o creștere a capacității instituționale la nivelul autorităților și de a dezvolta, pe lângă capacități care țin de executarea unor proiecte sau de urmărirea unor proiecte, și în zona de dezvoltare strategică. Personal, nu cred că este foarte optim să începi prin a-ți scoate la licitație strategia de dezvoltare, la orice nivel. În al doilea rând este important ca proiectele strategice să fie gândite în interiorul instituțiilor și să poată fi văzute de instituții înainte de a fi lansate. Și la nivel de implementare – același lucru. Cred că nu este, pe termen lung, o soluție sustenabilă să ne bazăm pe soluții arbitrare pe care piața le oferă sau nu le oferă, în cadrul acestor proiecte. Sunt proiecte strategice pe care regiunea trebuie să și le asume și să le dezvolte în interiorul instituțiilor noastre.”, a declarat directorul ADR Vest pentru expressdebanat.ro.
Punctual, pentru Castelul Huniade, CJ Timiș speră să obțină, prin PNRR, 10% din suma necesară reabilitării. Ar fi nevoie de aproximativ 40 de milioane de euro pentru refacerea, respectiv deschiderea celui mai vechi imobil din Timișoara.