Județul Caraș-Severin găzduiește cea mai compactă suprafață calcaroasă din țară, iar grație acestui fapt, aici întâlnim o multitudine de peșteri și avene. Peștera Comarnic este una dintre cele mai spectaculoase peșteri din Banat și a fost declarată rezervație naturală.
Situată în Munţii Aninei, în raza satului Iabalcea, aparținător comunei Caraşova, Peștera Comarnic nu e doar cea mai mare din Banat, ci și cea mai frumoasă, fiind printre cele mai renumite din România. Peștera reprezintă o străpungere hidrologică a pârâului Ponicova în calcarele care alcătuiesc Cleanțul Putnata și a fost studiată în amănunt în anii 1930. Atunci au fost descoperite galerii așezate pe două nivele, dar și cele două intrări, între care există o diferență de nivel de peste 30 de metri.
Formaţiunile concreţionale sunt de o varietate uimitoare și, așa cum spun speologii experimentați, formează un adevărat muzeu natural. Din tavan coboară tot felul de stalagtite, iar pe podeaua peșterii sunt cele mai diverse și spectaculoase stalagmite, perle de cavernă și baraje de travertin. Zidurile Chinezeşti, Orga Mică, Orga Mare, Muzeul, Zidurile Chinezeşti, Opera, Sala de Cristal, Nuca de Cocos, Crocodilul, Lămâia, Ciupercile, Gemenii, Cămila sau Sala Virgină, sunt de o frumusețe ireală și reprezintă principalele puncta de atracție. Toate acestea se află la nivelul superior.
La fel de spectaculos e însă și nivelul inferior al peșterii. Inundat în întregime când se topește zăpada, poate fi vizitat numai parţial. Pot fi admirate aici Fântâna lui Pluto sau Cascada de Lapte.
Accesul în peșteră este permis doar cu ghid, în condiții de minim 5 persoane. Programul de vizitare în perioada mai – septembrie:
Sâmbătă – Duminică
10:30 – 12:30
13:00 – 15:00
15:30 – 17:30
Luni – Vineri se asigură ghid doar la solicitări făcute în prealabil cu minim 24h înainte.
Tarif de vizitare: 10 lei/persoană
foto: https://www.outdooractive.com/