După ce a fost desemnată una dintre cele mai impresionante şi frumoase cascade ale lumii, Cascada Bigăr a devenit principalul punct turistic din judeţ. Vizitată fie de turişti curioşi, fie de localnici care fără publicitate n-ar fi aflat niciodată de existenţa sa, cascada Bigăr a umbrit cu rapiditate restul atracţiilor la fel sau poate chiar mult mai impresionante.
După ce specialiştii de la The World Geography au rămas muţi de uimire în faţa micuţei cascade cărăşene, au plasat-o în fruntea topului celor mai frumoase și unice căderi naturale de apă din lume. Noua vedetă a judeţului a devenit rapid faimoasă atât pentru români, cât şi pentru străinii încântaţi de minunăţia ascunsă în inima Banatului.
Cu toate acestea, căderea de apă de la Paralela 45 i-a lăsat pe mulţi dintre cei fascinaţi de pozele publicitare cu buza umflată. Cascada, spectaculoasă pentru forma sa inedită, nu este însă cu mult mai impresionantă decât restul minunilor naturale din repertoriul cărăşean.
Lista atracţiilor turistice umbrite categoric de faima cascadei Bigăr este, de departe, deschisă de Beuşniţa. Căderea de apă ascunsă în inima Cheilor Nerei este de o frumuseţe incontestabilă. La doar jumătate de oră de la Ochiul Bei se înfăţişează o adevărată minune a naturii. Apa a modelat acolo nenumărate forme, mini-baraje, ochiuri de apă și cascade succesive de o frumuseţe aparte.
Imediat pe listă se numără şi cele trei cascade de lângă peştera Sodol, situată la doar o aruncătură de băţ de Reşiţa. La cascade se poate ajunge de la Cuptoare, acestea aflându-se la aproximativ 500 de metri de peşteră. Apa a săpat şi aici trepte în stânci şi astfel au luat naştere cele trei căderi succesive. Totuşi, frumuseţea acestora a rămas încă nedescoperită de mulţi.
Nici cascada Văioaga nu este iertată de aprecieri. Situată tot pe Cheile Nerei, la câţiva metri de Păstrăvăria Bei, cascada, puţin mai mică decât Beuşniţa, uimeşte prin căderea abrupră a apei care dă naştere unei adevărate cortine de stropi şi curcubee.
Tot pe Cheile Nerei poate fi admirată şi cascada Şuşara la care se poate ajunge din Sasca Montană pe firul Văii Şuşara.
Foto: panoramio.com, Andrei Mihai