Casa Vidu va fi Casa Muzicii! Proiectul de reabilitare va fi scos la licitație de administrația lugojeană

Casa Vidu, donație a urmașilor strălucitului muzician către administrația orașului Lugoj, așteaptă reabilitarea și intrarea în patrimoniul cultural încă din al doilea semestru al anului 2018.

Reamintim că, inițial, casa a fost scoasă la vânzare pentru 42.000 de euro, dar fosta administrație nu a dorit să o cumpere. Ulterior, casa în care a trăit Ion Vidu între anii 1867 și 1931 a fost donată municipalității și imediat a fost anunțat un proiect de reabilitare, care, din păcate, nu a fost pus în practică.

„Vom scoate la licitație proiectarea, pentru că nu era scoasă la licitație până acum. Am alocat o sumă de bani, vom încerca și atragerea de fonduri europene, pe această categorie de monumente. Personal, aș dori ca acolo să nu fie doar un muzeu, ci și o secție a Școlii de Arte. Un muzeu, o casă memorială, o deschizi destul de rar, când cineva vrea să o viziteze. Ca secție a Școlii de Artă, copiii ar putea merge acolo organizat, împreună cu dascălii, să studieze un instrument, pianul de exemplu, timp de 3-4 ore. Astfel, Casa Vidu ar prinde viață.”, a declarat primarul Claudiu Buciu.

După actul de donație, fosta administrație anunța că imobilul în care a trăit marele compozitor și dirijor Ion Vidu va fi reabilitat complet arhitectural și structural. Lucrările erau programate să înceapă în semestrul doi al lui 2018.

„Am semnat contractul și am preluat gratuit de la moștenitori casa lui Ion Vidu, de pe strada cu același nume, la nr. 36. De la 1 mai vom prelua și contractele de utilități: apă, canal, gaz, curent. După 1 iulie, începem proiectarea pentru transformare în viitoarea Casă a Muzicii din municipiu. Mai repede nu este permis să facem nicio modificare de capitol bugetar, până în semestrul al doilea.”, spunea în 2018 Francisc Boldea, primarul de atunci al Lugojului.

El exprima cu acel prilej recunoștința pentru donația strănepoților lui Ion Vidu, donație care a îmbogățit patrimoniul cultural al orașului. Decizia familiei a fost anunţată de unul dintre nepoţii stabiliţi în Canada, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Lugoj de joi, 29 martie 2018.

expresb 1000x100

„Eu şi surorile mele am discutat şi suntem bucuroşi să oferim casa oraşului, să rămână în memoria colectivă şi să fie folosită de toţi. Dacă primiţi această donaţie, faceţi o mare mulţumire mie şi familiei mele. Asta a fost dorinţa mamei mele şi a tatălui meu.”, arăta în cuvântul său Robert Benkoczi, prezent în plenul şedinţei Consiliului Local Lugoj din martie 2018.

Propunerea a fost transformată pe loc într-o hotărâre de Consiliu Local, care a fost votată în unanimitate.

Ion Vidu s-a născut la Mânerău, în judeţul Arad, a absolvit Conservatorul din Arad şi a fost profesor la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” şi preşedinte al Asociaţiei Corurilor şi Fanfarelor Române din Banat.

Printre creaţiile cele mai de seamă se află operele corale „Ana Lugojana” şi „Răsunetul Ardealului”. Ion Vidu a fost şi un strălucit reprezentant al muzicii religioase care are la bază cântarea bisericească tradiţională de strană din Banat, una dintre lucrările sale, intitulată „Mântuire”, fiind printre cele mai reuşite din repertoriul cultului Ortodox.

1000 x 200 gif