Casa de Cultură Lugoj va purta numele tenorului Traian Grozăvescu

casa de cultura lugoj

Casa de Cultură din municipiul Lugoj va purta numele celebrului tenor Traian Grozăvescu. Modificarea a fost aprobată de consilierii locali la finalul lunii august.

Consiliul Local a fost chemat să voteze în ședința ordinară din data de 30 august aprobarea proiectului de hotărâre privind schimbarea denumirii instituției publice lugojene aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Lugoj în Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj.

Originile Casei de Cultură a Municipiului Lugoj datează încă din anul 1855, an în care a fost înființată Casina Română, prima formă organizată de răspândire a culturii în mediul lugojean, prin care s-a urmărit emanciparea națională și socială a românilor din acea vreme. Ulterior, forma de organizare a fost una diversă, de la societate culturală, asociație, societate, cercuri academice, Casa Orășenească de Cultură și Casa Raională de Cultură.

După reorganizarea administrativ-teritorială din anul 1968, prin decizia Consiliului Popular Județean Timiș nr. 26 din 18 martie 1968, este organizată Casa de Cultură a Municipiului Lugoj ca așezământ cultural având ca menire asigurarea accesului comunității la acțiunile cultural – artistice, funcționând sub autoritatea Consiliului local al municipiului Lugoj.

Casa de cultură este o instituție publică care organizează spectacole, concerte, festivaluri, spectacole de muzică, teatru și dansuri populare. De-a lungul timpului au fost organizate (unele continuă și azi) Festivalul Coral ”Ion Vidu”, Festivalul Internațional de Teatru „FestTeamArt”, Festivalul Internațional de Folclor „Ana Lugojana” și Concursul Internațional de Canto ”Traian Grozăvescu”. Instituția a avut colaborări bune și foarte bune cu instituțiile de cultură și de învățământ din oraș, organizând spectacole care au promovat și pus în valoare artiștii, dansatorii și oamenii de cultură lugojeni.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online dacus 05 iulie 2024 Stiri Timisoara Publicitate online Brantner 1000x100px

Schimbarea denumirii are trei motive principale

În municipiul Lugoj există o instituție care se numește Casa de Cultură a Sindicatelor și este de multe ori confundată cu Casa de Cultură a Municipiului. Din cauza asemănării denumirii celor două instituții de cultură lugojene, care sunt diferite și au activități distincte, cetățenii le confundă adesea. Schimbarea denumirii instituției publice Casa de Cultură a Municipiului Lugoj în Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj este justificată și de faptul că sediul instituției se află în incinta Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”, situat pe Splaiul Coriolan Brediceanu nr. 5, pe scena căruia artiștii instituției și-au prezentat spectacolele.

În al treilea rând, schimbarea denumirii Casei de Cultură aduce un omagiu marelui om de cultură și tenor de renume internațional Traian Grozăvescu, artist al Volksoper, apoi al Operei de Stat din Viena, unde a fost prim tenor. A fost angajat al marilor opere de la Budapesta, Viena și Berlin, a cântat și pe scenele operelor din Praga, Brno, Salzburg sau Oslo. S-a născut la Lugoj, la 21 noiembrie 1895 și a fost ucis la Viena de soția sa Nely, într-un acces de gelozie, la 19 februarie 1927.

Rămâne de văzut dacă schimbarea denumirii instituției va afecta și organigrama acesteia, dar trupa de teatru, Corul „Ion Vidu”, Ansamblul Folcloric „Lugojana” și cenaclul literar își vor continua ca până acum activitatea.

Schimbarea denumirii instituției publice se va face după obținerea avizului Comisiei județene de Atribuire de Denumiri, constituită prin ordin al prefectului județului Timiș.

stiri Timisoara publicitate si promovare online banner maxagro Stiri Timisoara si Resita STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/