Bolnavii sunt puși la zid în fața luptei deschise dintre centrul de recuperare Pro Vitam și Casa de Asgurări de Sănătate Caraș-Severin. Cu fondurile tăiate, centrul de recuperare din Reșița își va da, în cel mai scurt timp, ultima suflare.
Încheierea contractului cu CJAS Caraș-Severin nu a adus vești bune pentru centrul de recuperare reșițean. Sumele cu care unitatea spitalicească trebuie să se gestioneze sunt considerate de către conducere mult prea mici pentru a-i permite să-și desfășoare activitatea în condițiile de până acum.
Mai mult decât atât, cei din conducerea Pro Vitam consideră că în spatele deciziei care a dus la subfinanțarea centrului se ascund o serie de alte interese și intenții necurate de a pune cât mai curând lacătul pe ușa instituției.
„Din păcate, Pro Vitam în acest moment este în dificultate și riscă să nu-și mai poată desfășura activitatea deoarece nu vom mai beneficia de colaborarea cu CJAS. Pe ce criterii nu știu, nu pot fi reale, clar sunt discriminatorii, pentru că nu poți să lași un spital să funcționeze la 18 la sută din capacitate în condițiile în care celelalte sunt contractate la capacitatea de 80, 90 la sută. Cred că s-a dorit închiderea Pro Vitam. E clar că nu se mai dorește ca Pro Vitam să mai funcționeze în Reșița”, a explicat Marinela Rotaru, din conducerea centrului de recuperare.
De cealaltă parte a baricadei se află conducerea Casei de Asigurări de Sănătate, care vine cu contraargumente la acuzele aduse de Pro Vitam. Aceasta susține că eforturile lor au fost mult peste merite pentru a oferi finanțare spre centrul de recuperare, în condițiile în care la toate controalele efectuate până acum s-a constatat, de fiecare dată, că Pro Vitam nu are deloc grijă de banii publici.
„ProVitam este printre puținii noștri colaboratori care au foarte puțină grijă cu banii publici. Nu a existat control în ultima perioadă care să nu se lase cu sancțiuni. Nicio altă unitate spitalicească nu a avut atâtea nereguli ca ei. Noi am reușit și le-am dat cât am putut să le dăm. Eu zic că la 500 de milioane un asemenea spital privat, la activitatea pe care o desfășoară și la adresabilitatea pe care o are, este finanțat suficient, nu are motive să se închidă. În plus, ei au și alte finanțări, bani sunt”, a explicat Tudorița Nicula, director al CJAS Caraș-Severin.
Mai mult decât atât, se pare că tăierea din finanțare nu este singura decizie care i-a pus la zid pe reprezentanții Pro Vitam. Casa de Asigurări de Sănătate ar fi luat și o parte din paturile de la centrul de recuperare pentru a le repartiza în spitalele care au fost suplimentate cu medici rezidenți.
„ Care sunt motivele reale nu știu, știu doar că am participat la aceeași licitație ca toate celelalte spitale publice. Mai mult, am constatat că în acest an, de la ProVitam se vor lua 25 de paturi care se vor direcționa către celelalte spitale. Probabil că de luna viitoare vom pleca toți acasă, pentru că în țara asta trebuie să dărâmăm orice lucru bun, probabil este noua politică, a cui este mai exact nu știu”, a mai menționat Marinela Rotaru.