Casa cob de la Sasca, pe harta celor mai frumoase zece construcții ecologice!

Frumusețile și potențialul natural ale județului au fost sursa de inspirație pentru nașterea casei-verzi. Așa a răsărit căsuța de lut de pe Cheile Nerei, ca un exemplu pentru o grijă mai mare față de planetă.

Mama Natură a înzestrat Caraș-Severinul cu frumuseți incontestabile și cu resurse pe măsură, dar nu oricine știe să valorifice toate aceste bogății. Cine o face însă are numai de câștigat. Printre aceștia se numără și arhitecta Ileana Mavrodin, ,,părintele”, căsuței cob cărășene. Totul a pornit de la o carte cumpărată de Ileana Mavrodin din Canada, unde a profesat ani buni meseria de arhitect, în fața calculatorului, în birouri înghesuite dominate de haos cotidian. Cartea nu numai că vorbea despre practica unei construcții cob, dar descria în amănunt și latura filosofică a construcției unei case de lut.

Dealurile de pe lângă Sasca Montană s-au dovedit perfecte pentru o astfel de construcție. Mai exact, ce i-a atras cel mai mult atenția arhitectului Ileana Mavrodin a fost un versant anume, sudic, în bătaia soarelui cu nămeți de argilă, numai buni pe post de ziduri și tencuială.

casa lut_eco casa lut

Așa a luat naștere, pe scurt, căsuța de lut de pe buricul Cheilor Nerei. Dincolo de cele câteva rânduri care duc cu gândul la un pocnit de degete și casa e în picioare, locuința de lut a presupus o muncă istovitoare, în echipă, având în vedere că frământarea lutului nu este o muncă deloc ușoară.

,,Visul meu acum este să introduc cobul ca alternativă de construcție ecologică în România. În timp ce am lucrat la acest proiect am întâlnit o serie de oameni interesanți; am legat noi prietenii și am fost ajutată și încurajată. Avocați, arhitecți, ingineri sau localnici ne-am implicat cu toții și am împărtășit același vis”, a explicat Ileana Mavrodin pe pagina online dedicată căsuței sale verzi.

casa lut casa lut

Vrei căsuță de lut? Secretele le găsești în natură

Casa de lut vine ca un scut în fața vieții moderne, a tehnologiilor de ultimă generație și a haosului civilizației moderne, din ce în ce mai obosite și secătuite de putere. Aceasta a fost și ideea arhitectei Ileana Mavrodin, care a dat naștere în Caraș-Severin uneia dintre cele mai reușite astfel de case din întreaga lume. Mai mult decât atât, arhitectul eco a devenit dascăl pentru mulți curioși, dornici de natură, care vor să afle secretele unei astfel de căsuțe.

De la câțiva curioși, Ileana Mavrodin a ajuns să se înconjoare de grupuri de oameni iubitori de natură. Și restul celor dornici sunt așteptați cu argilă proaspătă, paie și verdeață la seminarii practice despre construcția caselor de lut. Verile sunt pline la Sasca de voie bună și oameni harnici care vor și ei o casă verde. Secretele sunt simple, dar necesită dăruire pentru a fi aflate.

,,Voi experimenta în continuare cu pardoseli de cob tratate cu ulei de in și ceară de albine, cu pereți și băi finisate în tehnica tadelakt până când voi scoate definitiv imaginea de praf și sărăcie asociată cu acest gen de construcții, a mai explicat arhitecta pe pagina online dedicată căsuței de la Sasca.

casa lut casa lut

Foto: casa-verde.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/