Casa Austria a Spitalului Județean din Timișoara, locul în care ajung pacienții diagnosticați cu COVID-19, dar care au și alte patologii: „Suntem cei care tratează cele mai grele cazuri”

Organizare și disciplină la Casa Austria a Spitalului Județean din Timișoara, acolo unde ajung cele mai dificile cazuri – pacienți care au fost depistați pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2, dar pe lângă această patologie, prezintă și alte afecțiuni. Responsabilitatea este enormă în Zona Roșie, iar totul a fost gândit astfel încât bolnavii să fie monitorizați non-stop.

Cei mai mulți pacienți, diagnosticați cu noua boală respiratorie, riscă să piardă lupta cu virusul dacă au și alte afecțiuni. Casa Austria a Spitalului Județean din Timișoara este singurul loc din vestul țării în care ajung cele mai multe cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, la care sunt asociate și alte comorbidități.

„În zona noastră roșie se internează pacienți cu foarte multe patologii. Patologii chirurgicale, patologii neurologice, renale, gastroenterologice, care trebuie neapărat să se trateze în Spitalul Județean. În momentul în care vine un rezultat PCR pozitiv, pacientul este transferat la noi. Ca să îi protejăm pe toți pacienții care se internează în Spitalul Județean, cu sau fără COVID și să le putem oferi cea mai bună îngrijire medicală în această perioadă de pandemie, să protejăm personalul medical, să le oferim un confort și o siguranță maximă, a fost luată această decizie, de a organiza o zonă roșie în cadrul Casei Austria”, a explicat dr. Adelina Mihăescu, medic primar nefrolog și coordonator Zona Roșie Infecțioase Casa Austria.

Casa Austria este izolată complet de restul spitalului, dar se află în apropiere. De asemenea, sunt puse la dispoziție circuite separate de sterilizare, deșeuri, hrană, dar și un bloc operator propriu.

„Noi tratăm pacienți cu patologii foarte grave. În total sunt 64 de paturi, iar la 50 de paturi avem oxigen. Pacienții care se internează sunt cei care dezvoltă forme medii și severe de COVID-19. Nu avem pacienți cu forme ușoare de boală. Singurii pacienții cu forme ușoare sunt cei care au fost operați în cadrul Spitalului Județean, au fost depistați pozitiv și sunt asimptomatici, dar care trebuie monitorizați după intervențiile chirurgicale”, a mai spus dr. Adelina Mihăescu.

Personalul din linia întâi, care deservește Zona Roșie din cadrul Casei Austria, este format din medici, asistente, infirmiere și îngrijitoare. Angajați ai Spitalului Județean cu mare experiență, care lucrează între 30 și 60 de zile în Zona Roșie, iar schimbul se face prin rotație.

„Avem o asistentă la 10-12 pacienți, un medic pe fiecare etaj, pentru că avem două etaje și câte două infirmiere și îngrijitoare pe tură. Medicul este acolo non-stop și mai sunt și medicii din secții care intră la pacienți și le scriu schemele de tratament. Avem tot timpul, lângă pacient, 24 din 24 de ore, medici, asistente, infirmiere și îngrijitoare. Aceste echipe medicale se rotesc, o parte din tură lucrează în zona verde, o parte din tură, în zona roșie, dar tot timpul avem personal în interiorul secției. Să nu se aștepte până ce se echipează medicul sau asistenta. Sunt acolo mereu și acționează în permanență”, a mai spus dr. Adelina Mihăescu.

Colaborare strânsă cu personalul medical din Secția de Terapie Intensivă

„Colaborăm îndeaproape cu personalul medical de la terapie intensivă. Mereu sunt anunțați cu privire la pacienții critici, mereu fac consultații pe secție, urmărim starea acestor pacienți, iar în momentul în care se degradează din punct de vedere respirator sunt transferați în terapie intensivă. Se lucrează însă în condiții, mai grele. Îmbrăcați în echipament complet, timp de patru ore. Este evident că sunt supuși unui efort deosebit pentru că ceilalți colegi ai lor lucrează pe secție, iar noi lucrăm tocmai pentru a degreva secțiile”, a explic dr. Adelina Mihăescu.

Potrivit autorităților, în spitalele din județ sunt puse la dispoziție 45 de paturi de ATI. Pe lângă acestea mai există 6 paturi ATI la Clinica Bega (pentru gravide și lăuze), 4 la Spitalul Louis Țurcanu și 6 la Spitalul de Boli Cardiovasculare (pentru cardiaci). Pe lângă acestea, în județ, sunt disponibile peste 750 de locuri, destinate pacienților care nu trebuie transferați la terapie intensivă.

„Suntem cei care tratează cele mai grele cazuri și de COVID, dar și de COVID plus alte patologii, pentru că avem cele mai multe paturi cu oxigen, nu cu concentratoare, ci cu oxigen din perete și suntem spitalul cu cei mai buni specialiști pe diverse patologii din vestul țării”, a concluzionat coordonatorul Zonei Roșii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/