Eminescu, celebrat prin expoziții

Peste 700 de obiecte dedicate marelui scriitor Mihai Eminescu sunt expuse toată săptămâna la Muzeul Banatului Montan din Reșița. Colecția constă în cărți și medalii, colecționate de Gheorghe Jurma și Ioan  Aiacoboaiei.

Luna aceasta s-a comemorat împlinirea a 123 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet anțional. Cu această ocazie, Muzeul Banatului Montan găzduiește o expoziție dedicată lui Mihai Eminescu. Sunt expuse 130 de medalii, 380 de insigne și 56 de afișe care aparțin colecționarului Ioan Aiacoboaiei, dar cuprinde și peste 200 de cărți despre Eminescu. Acestea fac parte din biblioteca personală a criticului literar Gheorghe Jurma.

”Această expoziție este absolut necesară pentru a prezenta publicului, prin intermediul cărților și, în cazul de față și al medaliilor și insignelor, ecoul pe care opera și personalitatea poetului le-au avut în cele mai variate domenii. Eminescu este, fără niciun fel de tăgadă, cel mai înalt vârf al culturii române, nu doar al poeziei. Așa cum stabilise Titu Maiorescu imediat după moartea lui Mihai Eminescu, secolul XX a debutat sub auspiciul lui Eminescu, dar nu numai al poeziei, ci și al gândirii politice, sociale, economice. Nu oricine poate avea la îndemână și poate vedea cărți în ediții de la începutul secolului XX, cărți rarisime”, a declarat criticul literar Ioan Jurma.

Expoziția este deschisă pentru public până pe data de 25 iunie, iar biletul de intrare are o valoare modică de doar 1,5 lei. Elevii și studenții care doresc să vadă aceste exponate nu plătesc nici un leu, pentru ei intrarea este gratuită.