Vezi ce spun parlamentarii de Caraș de cartelele prepay!

Întregistrarea cartelelor prepay a dat startul unei ample dezbateri în rândul populației. În ce îi privește pe parlamentarii cărășeni, părerile sunt împărțite.   

Cartelele prepay au generat o serie de reacții în rândul parlamentarilor cărășeni, mai ales că cei mai mulți dintre aceștia nu încurajează consolidarea statului polițienesc. Cu toții, însă, sunt de părere că trebuie să existe un control asupra telefoanelor care se dau. Asta, pentru că cele mai multe dintre apelurile false la numărul unic de urgență 112, de exemplu, sunt de pe astfel de cartele.

Acum, se ia în discuție ca, în momentul cumpărării unei astfel de cartele, cetățeanul să își înregistreze datele personale.  Modul în care este prezentată problema pare destul convingător, însă cei mai mulți dintre politicieni au declarat de-a lungul timpului că ascultarea telefoanelor sub „dinastia Băsescu” nu mai are limite. Ba mai mult, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, chiar declara la momentul desprinderii din PDL faptul că cetățenii sunt ascultați inclusiv ambiental, lucru care nu este deloc firesc și nici democratic.

Am o opinie negativă vizavi de modificările care se propun. Părerile sunt împărțite pe această temă. Sunt cei care se tem de fraude, dar eu cred că secretul corespondenței trebuie respectat, pentru că este un drept fundamental”, a declarat senatorul PNL, Iosif Secășan, pentru Express de Banat.

Colegul său de partid, Valentin Rusu, este de părere că trebuie să existe un control, însă cu respectarea anumitor limite. „Nu îmi doresc să încurajăm consolidarea statului polițienesc, dar trebuie să existe un mod de control și al acestor cartele. Trebuie făcut ceva în acest sens”, susține Valentin Rusu, deputat PNL, în Colegiul Oravița.

Mai protejați prin lege
Problema securității naționale este adusă în prim-plan și de deputatul Dan Tocuț. Această înregistrare a cartelelor este aprobată de CSM încă de anul trecut. Nu înțeleg de ce a răbufnit acum această dezbatere. Cred că cei din CSM știu mai bine ce măsuri să ia pentru siguranța sporită a locuitorilor”, spune acesta. De aceeași părere este și deputatul PSD de Reșița, Ioan Benga. „Se discută acest subiect pentru ca, în momentul în care SRI are nevoie de date, să le identifice cu ușurință. Nu stă nimeni să asculte 10.000 de telefoane. Ideea e că teroriștii pot fi depistați cu o ușurință mai mare”, a spus Benga pentru www.expressdebanat.ro .

Împotriva înregistrării datelor personale la cumpărarea cartelelor este parlamentarul din opoziție, Valentin Blănariu. „Ca deputat, nu am nicio problemă în privința ascultării telefoanelor, pentru că nu am nimic de ascuns. Ca cetățean însă, cred că dreptul la intimitate trebuie respectat”, a subliniat deputatul PP-DD.

Concluzia, însă, a tras-o senatorul PSD, Aurel Duruț: „La tehnica ce există acum, mai contează dacă sunt ascultate sau nu?!”

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/