Carmen Ivanov, profesoara de dicție din Reșița: „Cartea de vizită a unei persoane este dicția, dar și un vocabular cât mai bogat”

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Are multe mii de ore în direct în fața microfonului, este jurnalist de peste 20 de ani, predă cursuri de dicție pentru colegii de breaslă, dar și pentru copii, a scris un manual de dicție pentru adulți intitulat „Șase sași în șase saci”, apoi a descoperit „613 greșeli gramaticale în limba română” și este semnatara altor două manuale cu „Străfurnici…” pentru copii. Este trainer de dicție, voice-over, personajul Zelda de la Radio Guerila, are emisiune de autor la Radio Tananana și ca întotdeauna, e mereu îndrăgostită de ceea ce face.

Dacă nu știți despre cine e vorba, adică nu ați auzit-o prezentând știri sau vorbind de la microfonul Radio 11 Plus-Radio Contact Reșița prin anul 2000, atunci aflați că ea, profesoara de dicție Carmen Ivanov, a ales demult drumul capitalei. S-a îndrăgostit de radio instantaneu și chiar dacă o aștepta o carieră în Drept, a lăsat magistratura, conștientă fiind din primul moment că jurnalismul i se potrivește mănușă.

După ce a plecat din Reșița, traseul a fost unul spectaculos, mărturisește Carmen, pentru că odată ajunsă în București și-a dat seama că lucrurile stau diferit în ceea ce privește radioul indiferent că e vorba de radioul public sau de radiourile comerciale. Era conștientă că cerințele sunt mult mai mari și crede că a fost puțin pregătită față de nevoile unei profesioniste dintr-un oraș mare. Și atunci a trebuit în mare viteză să se adapteze noilor condiții. Era nevoie de reacție rapidă, decizie, judecată clară și desigur să nu se simtă provincialismul în voce sau în discurs. Pentru că, se știe, accentul, intonația sau cadența rostirii trădează imediat și poți fi dibuit din ce regiune geografică provii. Prima oprire a fost la Radio București-Societatea Română de Radiodifuziune, unde după nici doi ani, dar acumulări foarte multe, a pornit călătoria către radiourile comerciale.

„A fost o călătorie foarte frumoasă, fiindcă am întâlnit oameni minunați. Am fost la Mix FM, cea mai mare rețea de radiouri locale, care acum s-a transformat în Kiss, Magic, Rock FM. Atât de mare a fost acest conglomerat, încât a avut suficientă infrastructură să acopere trei tipuri de radio diferite, dar la Mix FM a fost una dintre școlile puternice pe care le-am făcut, am coordonat un departament de știri, am avut emisiuni de autor, dar și de linie.”

A urmat televiziunea, o altă experiență inedită, grea pentru un om de radio aterizat într-un vulcan. Realitatea TV în anul 2004 era practic cel mai important post de știri de la vremea aceea, standardele erau foarte ridicate, fiindcă exista și un parteneriat cu CNN. Acolo a deprins producerea știrii de televiziune, munca în echipe mari și foarte mari ca editor de știri.

Totuși, atracția pentru radio era mai puternică, astfel că, după anul 2010, Carmen Ivanov răspunde provocării de a pune pe picioare, la Radio Citty FM care se auzea în București și în alte câteva orașe din țară, de a organiza de la zero un departament de știri. Cu oameni noi, cu voci noi pe care i-a antrenat, foști studenți de la Dicție și de la Școala de radio și televiziune. A mai colaborat cu emisiuni de autor la Radio Gold FM, Radio Guerilla, Radio Tananana, un radio de rock alternativ unde și în prezent are o emisiune de autor, de infotainment, emisiunea se numește IT Republic. Le vorbește oamenilor despre gadgeturi, jocuri video, tot felul de noutăți care apar pe piață și practic ne interesează pe toți pentru că tehnologia este mai nou, a doua noastră natură. Emisiunea are loc vinerea, de la ora 10.00, și poate fi auzită în vestul țării pe Radio Tananana FM Timișoara sau online.

Și-a descoperit pasiunea asupra căreia s-a concentrat și mai mult – zona de dicție – dintr-o nevoie. Avea nevoie să se informeze și nu avea de unde, așa că a creat sursele. Are deja 18 ani de când se ocupă de ceea ce înseamnă rostire, pronunție și a reușit să scrie mai multe manuale de dicție, unul dintre ele „Șase sași în șase saci”. Acesta este practic singurul manual de dicție pentru adulți care are adresabilitate largă nu doar pentru actori sau oameni de televiziune, după cum s-ar crede. Poate fi citit de orice persoană care consideră că meseria sa implică și vorbire, și interacțiune verbală cu alți oameni. Adică poate fi citit de oricine. La sfârșitul anului pandemic 2020 a lansat cartea „613 greșeli gramaticale în limba română”. Demersul autoarei acestei culegeri este unul îndreptat spre corectarea greșelilor de limba română, fonetică sau gramatică și de a atrage atenția asupra faptului că fiecare dintre noi suntem datori să ne perfecționam continuu, mai ales când vine vorba despre limba pe care o folosim atât în mediile academice, cât și acasă, pe stradă sau la serviciu. Consideră că limba română este suficient de ofertantă încât să putem să ne exprimăm și să o folosim pe de-a întregul, nu doar limitându-ne la suta de cuvinte câte se spune că utilizăm zi de zi.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Carmen Ivanov este de asemenea semnatara a încă două manuale de dicție pentru copii, singurele din țară: „Străfurnica și prietenii săi” și „Străfurnica în căutarea Atlantidei”, care au fost urmate de audiobookurile de dicție și aplicația gratuită dicție.ro.

Către copii, generația de mâine, se îndreaptă atenția profei de dicție și organizează pentru ei două tabere la munte, la Cheile Râșnoavei și la Bușteni, pentru aproximativ 90 de copii. Sunt tabere pentru dicție și televiziune adaptate vârstei participanților, între 6 si 16 ani. Pe lângă activitățile curente, drumeții și jocuri de tabără, se fac o mulțime de ore de dicție, actorie, elemente din arta actorului pentru ca cei mici să știe ritmul corect de vorbire, poziția corpului, mimică, gestică și alte lucruri importante din acest domeniu, dar și foarte multe ore de televiziune. Cu alte cuvinte se va filma în fiecare zi, iar copiii vor prezenta ca reporteri adevărați diferite materiale realizate de acolo, din mijlocul naturii, din inima pădurii, vor ști cum să prezinte vremea, vor monta filmări despre concursurile sportive la care participă.

În București, echipa de la Dicție.ro organizează în luna iulie trei săptămâni de tabără urbană tot de televiziune, unde copiii asistă la program câteva ore pe zi. Are aceeași structură precum tabăra la munte, cu ore de televiziune, actorie și de radio sau ore creative de pictură (pe piatră, de exemplu). Și aceste tabere sunt foarte căutate, spune trainerul de dicție, bucuroasă că în 2019, cu ajutorul a 53 de autori-copii, a reușit să lanseze o carte în urma unei asemenea tabere urbane. „Cu fără pupici” a fost foarte apreciată de cititorii care au cumpărat-o din librării, iar banii obținuți au ajutat la pregătirea de cadouri de Crăciun pentru copii defavorizați din sectorul 6 al capitalei.

Despre Carmen Ivanov am mai aflat că a fost selecționată pentru singurul sintetizator vocal din lume în limba română, creat de către o echipă din Polonia, care a căutat vocea perfectă pentru acest sintetizator. Programul a descompus în foneme vocea înregistrată inițial, iar acum recompune cuvinte, altfel spus, poate traduce cuvintele scrise în vorbe rostite și are aplicaţii multiple, de la comunicarea între persoane cu dizabilităţi, la trimiterea de e-mailuri audio. Pentru realizarea acestui software în limba română a citit aproximativ 3 milioane de litere sau 500.000 de cuvinte separate, cu un efort deosebit, în 10 ore în care a băut doar apă pentru a nu-și altera vocea.

Cum spuneam, la vremea la care începea studiul în domeniul dicției, nu existau resurse pe piață și a trebuit să și le creeze singură, cu gândul că vor putea fi folositoare și altora. Și au fost, pentru că, spune Carmen Ivanov, oamenii studiază și în prezent de pe aceste materiale. La orele de comunicare și de jurnalism de la Universitatea clujeană „Babeș-Bolyai”, profesorii predau după manualul său de dicție „Șase sași în șase saci”.

„Sunt onorată fiindcă înseamnă că am făcut o treabă foarte bună și că am reușit să adun într-o singură carte experiența și munca mea de mulți ani de zile, în care am încercat să îndrept întâi vorbirea mea, a colegilor mei și apoi a studenților mei. Am în lucru un al doilea manual de dicție pentru că au trecut deja opt ani de la primul, deci s-a mai adunat ceva experiență. Mă bucur că am deja un total de 18.000-20.000 de oameni care au făcut traininguri cu mine și au reușit. Pentru că de fapt asta e important, să reușească să își atingă obiectivele. Cei mai vizibili sunt cei pe care îi vedem la diferite posturi tv și pe care îi auzim la radio, dar au mai fost câteva sute de preoți și pastori, sportivi, oameni de marketing, profesori, învățători, oameni din bănci, IT-ști. Adică spectrul s-a lărgit foarte mult. Nu vorbim doar despre actori și oameni de televiziune. Oricine vrea să-și învingă teama vorbitului în public sau dorește să-și corecteze rostirea sau pune preț pe dicție e invitat să participe la cursul meu”, spune Carmen Ivanov.

De la București, jurnalista, autoarea, profesoara de dicție privește spre orașul copilăriei sale, Reșița, cu nostalgie. Ține legătura cu prietenii, foștii colegi de școală și de radio și observă transformările prin care trece orașul de pe site-urile locale unde oamenii postează diferite imagini care o bucură. Privește în urmă cu emoție și se gândește că a fost determinată să plece către un loc care i-a creat mai multe perspective în așa fel încât de aici a putut să facă ceva ce să conteze cu adevărat pentru o țară întreagă. Și a reușit!

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/