Care este primul lucru pe care îl va face noul director al Spitalului Municipal Timișoara la numirea în funcţie?

Daniel Maliţa este noul director al Spitalului Clinic Muncipal de Urgenţă Timişoara, după ce ministrul Sănătaţii, Nelu Tătaru, a schimbat-o din funcţie pe Olimpia Oprea. De miercuri, noul director interimar şi-a intrat în rol şi a explicat care sunt obiectivele lui pentru perioada imediată.

Numirea lui Daniel Maliţa, şeful Laboratorului Clinic de Radiologie şi Imagistică Medicală, este una temporară până la organizarea unui concurs, suspendat momentan pe perioada stării de urgenţă. Responsabilitatea noului director este una mare, având în vedere situaţia dificilă prin care trece sistemul de sănătate.

„Este o numire temporară, făcută de ministrul Sănătăţii, începând cu data de astăzi (n.r. miercuri, 29 aprilie). Situaţia este una dificilă, excepţională, pentru care nimeni nu a fost pregătit. Încercăm să o gestionăm şi să facem lucrurile să funcţioneze cât mai bine, să funcţioneze pentru noi şi pentru pacienţii noştri.

Este o responsabilitate mare, dar atât eu, cât şi mare parte din colegii mei suntem pregătiţi să ne-o asumăm. Practic lucrând pe secţii şi gestionând problemele care apar în cadrul fiecăreia ne facem şi o pregătire vizavi de managementul atât la nivelul secţiei, cât şi la nivelul spitalului. Suntem în permanentă legătură, comunicăm toate informaţiile noi care apar, atât în ceea ce priveşte evoluţia ptologiei, a tratamentelor, diagnosticelor. Practic putem spune că în momentul de faţă suntem mult mai bine pregătiţi şi mult mai bine informaţi decât am fost la începutul epidemiei.”, a precizat Daniel Maliţa, noul director al Spitalului Municipal din Timişoara.

Întrebat care este primul lucru pe care îl va face la numirea sa în funcţie şi care îi sunt priorităţile, Maliţa a replicat: „În principal îmi doresc, împreună cu colegii mei, să asigurăm o siguranţă a personalului, să avem aprovizionare cu materiale de protecţie pentru personalul nostru. Apoi să oferim servicii de calitate pacienţilor noştri. Nu trebuie să uităm că pe lângă pacienţii care au suspiciune de infecţie cu coronavirus, sunt extrem de mulţi alţi pacienţi cu alte patologii de care trebuie să avem grijă şi care au nevoie de îngrijiri medicale”.

Managerul a evitat să comenteze activitatea Olimpiei Oprea, predecesoarea sa, precum şi greşelile pe care le-a făcut şi care au determinat schimbarea din funcţie. A spus doar că unitatea spitalicească a trecut printr-o perioadă aparte, la care nimeni nu s-a aşteptat.

„A fost o situaţie excepţională, pentru care, din păcate, nimeni nu a fost pregătit şi nu a ştiut cum să o gestioneze la momentul apariţiei ei suficient de bine. S-au făcut probabil unele greşeli din neştiinţă, din ignoranţă, din lipsă de materiale de protecţie necesare şi aşa mai departe. Vestea bună este că am reuşit să recuperăm din mers, în sensul că în momentul de faţă suntem bine acoperiţi, avem circuite foarte bine stabilite şi putem spune că situaţia este mult îmbunătăţită faţă de ceea ce a fost cu săptămâni în urmă.”, a mai spus Daniel Maliţa.

Noul manager este numit interimar până la organizarea concursului, în momentul în care va trece starea de urgenţă. Maliţa a spus că şi-a depus deja dosarul.