Obiectele care ne vor aminti mereu de perioada pandemiei de COVID-19 vor deveni parte a unei expoziții inedite la Muzeul Banatului Montan din Reșița și vor intra mai apoi în colecția Muzeului Identităților Fragile.
Primul muzeu participativ dedicat pandemiei își așteaptă contributorii din Reșița și din județul Caraș-Severin pentru a ilustra tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi.
„Identități fragile” este un proiect muzeal care pornește de la o realitate afectivă: big bangul epidemiologic ne-a schimbat radical. Prima expoziție a avut loc în anul 2021, în București, urmată de o replică dedicată exclusiv violenței domestice în perioada pandemiei, expusă în anul 2021. Episodul 3 va avea „stația” la Muzeul Banatului Montan din Reșița, în lunile februarie-martie, și se va baza foarte mult pe obiectele donate de comunitatea locală și nu numai.
„Identități fragile” este parte din amprenta emoțională a fiecăruia dintre noi, conturată de pandemie și cuprinsă într-un obiect-memorie. Acel obiect care vorbește despre lucrul care ne-a marcat cel mai tare din martie 2020 și până acum.
Se spune că pe parcursul vieții putem uita chiar și evenimentele cele mai grave, dar niciodată obiectele care au legătură cu sentimentele noastre. Este motivul pentru care, în perioada 25.01.2023-20.02.2023 lansăm către public apelul pentru contribuții. Oricine poate trimite un obiect care «încorporează» un sentiment ce l-a marcat în pandemie, o stare, un eveniment sau cu care asociază experiența trăită în această perioadă. În esență, acest obiect-artefact va fi o poveste a pandemiei, din perspectiva celui care îl trimite.”, transmit reprezentanții Muzeului Banatului Montan din Reșița.
Poți dona obiectul accesând – https://www.identitatifragile.com/%C3%AEnscrie-%C8%9Bi-obiectul
Toate obiectele donate vor deveni parte din colecția Muzeului Identităților Fragile.
Expoziția „Identități Fragile. Stația Reșița” este un proiect marca Rețeaua Națională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan.