Cardurile de sănătate ajung și la cărășeni… după șapte ani și șapte zile

Cardurile naționale de sănătate vor fi distribuite și în Caraș-Severin, dar abia de săptămâna viitoare. Ele vin doar cu date de identificare și precizarea calității de asigurat.

Poşta Română se obligă să distribuie cardurile de sănătate către asiguraţi în cel mult 20 de zile lucrătoare de la recepționarea acestora. Un contract între companie și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din Caraș-Severin a fost semnat în urmă cu două săptămâni și prevede că factorul poştal se va prezenta la domiciliul asiguratului pentru a-i înmâna cardul. Vor fi cinci tranșe în care pachetele de carduri vor intra în județ și vor fi distribuite cărășenilor.

În Caraș-Severin, distribuirea celor peste 200.000 de carduri începe ceva mai târziu, pentru că abia joi, 25 septembrie, CJAS va pleca la București, la Imprimeria Națională pentru a le ridica. Va mai dura până le aduce la Reșița și le predă Oficiului Județean al Poștei Române care va începe repartizarea lor factorilor poștali din localități. Așadar, cărășenii nu își vor satisface mai devreme de 1 octombrie curiozitatea de a-și vedea cardul, am aflat de la șeful OJPR, Maria Preda.

Cardul de sănătate va fi înmânat titularului în baza unui act de identitate şi a semnăturii de primire. În situaţia în care, după minim două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat asiguratului, acesta va fi predat casei de asigurări teritoriale în evidenţa căreia se află asiguratul. Avizul pe care operatorul poştal îl lasă la domiciliul asiguratului în cazul în care nu va fi găsit, va conţine numărul de telefon al factorului poştal, astfel încât asiguratul să îl poată contacta pentru a stabili intervalul orar în care factorul poştal poate reveni în zilele următoare pentru a–i preda cardul de sănătate”, se arată în comunicatul CNAS. Dacă la două vizite consecutive la domiciliu poștașul nu găsește pe nimeni acasă, cardul va fi trimis la CJAS de unde va putea fi ridicat de posesorul de drept.

Dacă implementarea sistemului a durat aproape șapte ani, se găsește răbdare încă alte șapte zile, mai ales că aceste carduri nu sunt încă utilizabile.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Cardurile da, cititoare ba

Medicii de familie din Caraș-Severin nu se grăbesc însă să achiziționeze acele cititoare care fac posibilă utilizarea cardurilor de sănătate. „Am înțeles că se negociază și la nivel de Casă (CNAS – n.r.) cu reprezentanții lor la nivel central o modalitate de achiziționare în cantitate mare, pentru ca prețul să fie mai mic. Am înțeles că s-au întâlnit cu o firmă la nivel central și, după aceea, vor discuta în județe cum să își cumpere cititoarele”, a precizat președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, Tudorița Nicula.

Ce mai trebuie să știe cărășenii despre cardul primit acasă este că el este inactiv în această primă fază. Intrat în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, PIN-ul de transport al cardului naţional (000) va fi schimbat cu un PIN personalizat format dintr-o combinaţie de patru cifre. PIN-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acest PIN va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/