Bucurie mare pentru 700 de preșcolari din Caraș-Severin cu posibilități materiale reduse. Programul pilot „Fiecare copil merită o poveste”, demarat la nivel național de Asociația OvidiuRo în parteneriat cu Ministerul Educației, a ajuns marți la Reșița, scopul principal al demersului vizând facilitarea resurselor în grădinițe și formarea profesorilor pentru creșterea calității educației preșcolare, în special în rândul copiilor din mediul rural.
În perioada următoare, Asociația OvidiuRo și Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin se vor alia în privința creșterii calității educației preșcolare, câteva sute de micuți cărășeni urmând să devină beneficiarii Primei Cărți, în timp ce, în 11 grădinițe din cele mai defavorizate comunități vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici – acasă și la grădiniță.
Programul lansat la Reșița avut la bază mai multe întâlniri, printre care:
– o sesiune de formare cu profesorii din învățământul preșcolar – metodiști și responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, vor deveni ei înșiși formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru toți cei aproximativ 500 de profesori de învățământ preșcolar din județ;
– o sesiune de informare cu directorii unităților școlare care au în structură învățământul preșcolar din Caraș-Severin, pe tema importanței facilitării accesului la cărți potrivite vârstei și la lectură pentru copiii ce provin din medii defavorizate;
– un training centrat pe literație cu profesorii de învățământ preșcolar din mediul rural care vor beneficia de centrele de bibliotecă pentru sala de grupă, puse la dispoziție de OvidiuRo.
Optimist în privința acestui demers, Marius Cornici, inspector școlar general (Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin) a declarat următoarele: „Ne bucurăm ca parteneriatul să prindă contur și la noi în județ și astfel, un număr considerabil de copii provenind din medii defavorizate să beneficieze de o «poveste» și de o carte”.
După mulți ani de muncă „la firul ierbii”, reprezentanții Asociației OvidiuRo au conchis că bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educația preșcolară de calitate sunt absolut necesare pentru oricare copil, mai cu seamă pentru cei din mediul rural: „Profesorii participanți la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele și vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învățământ preșcolar din tot județul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor județeni și despre care credem că va avea un impact real la nivel național. Având și susținerea Ministerului Educației, printr-un parteneriat dedicat programului, intenționăm să îl transformăm în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădinițe”, a subliniat Maria Gheorghiu, Cofondator Asociația OvidiuRo.
Programul „Fiecare copil merită o poveste” și misiunea Asociației OvidiuRo
Lansat în luna septembrie a anului trecut, programul „Fiecare copil merită o poveste” are misiunea de a ajunge, până la finele lui 2019, în fiecare județ din țară, mixul de investiții la nivel național constând în:
– 500 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preșcolare;
– formarea unui număr de 35.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale și a premiselor citirii și scrierii folosind cărți ilustrate, inclusiv un kit de literație pentru fiecare profesor;
– distribuirea a 100.000 de cărți ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul „Prima mea Carte”.
Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești. În ceea ce privește județul Caraș-Severin, totul a debutat în 2016, când programul „Fiecare Copil în Grădiniță” a fost transformat în program național prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii defavorizate – moment în care asociația a susținut, în colaborare cu instituțiile județene, o sesiune de informare pentru directorii de școală, primarii și asistenții sociali din județ, cu scopul diseminării procedurilor de implementare. De asemenea, în 2017 au fost organizate Ateliere de Vară Șotron în localitatea Fîrliug.
Mai mult decât atât, vara aceasta, în perioada iulie-august, OvidiuRo a desfășurat Atelierele de Vară Șotron 2019, un modul educațional de care au beneficiat, în total, 6000 de copii din 37 de județe, cu susținerea voluntară a 1200 de profesori care au susținut modulul de 12 zile. Până la finalul verii, 18.000 de cărți ilustrate pentru copii au fost distribuite, în cadrul celor 480 de ateliere desfășurate.
Autor: Mirela Miclea