Județul Caraș-Severin nu se poate lăuda cu niciun produs tradițional certificat. În ciuda alimentelor și a mâncărurilor de renume, pe care cărășenii le promovează la târgurile de profil, acestea nu au reușit să intre pe lista celor atestate.
Niciun producător din județul Caraș-Severin nu a reușit să obțină certificarea pentru produsele tradiționale: zacusca de ciuperci, brânza de capră cu ardei sau mărar ori diferite feluri de cârnați.
„Nu avem niciun produs tradițional atestat. Au fost persoane care au depus documentele, dar nu au îndeplinit condițiile din cauza caietului de sarcini. Din păcate, caietele de sarcini nu au prezentat un istoric prin care să poată să dovedească rețeta. Nu au existat date, înscrisuri, referințe bibliografice cu privire la vechimea produsului ori au fost alte neconformități legate de cerințele respective, cu toate că avem produse care merită să fie promovate”, a declarat Maria Panacea, purtător de cuvânt al Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin.
Conform acesteia, la nivelul instituției au fost depuse cinci cereri pentru atestarea produselor tradiționale, dar toate au fost respinse, deoarece producătorii nu pot demonstra vechimea rețetelor utilizate.
„Județul Caraș-Severin încearcă să se promoveze prin agroturism și ar trebui să fie o prioritate promovarea produselor tradiționale, întrucât ne-ar reprezenta ca și brand la nivel național și european. Este nevoie ca producătorii care doresc să-și ateste produsele să fie mai bine informați”, a precizat, la rândul său, Dorin Imbrea, director adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin.
În România, 25 de produse sunt atestate ca fiind tradiționale, dintre care șapte din carne, șase produse de panificație, 11 produse lactate și un produs din muștar.