Cărășenii primesc bani și pentru legumele cultivate în extrasezon

legume spatii protejate

Printr-o hotărâre a Guvernului a fost aprobat Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate pentru de extrasezon, toamnă – iarnă 2023-2024.

Programul prevede că legumicultorii care înființează în spații protejate culturi de: tomate, ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde pe o suprafață de 1.000 mp și vor îndeplini condițiile prevăzute de actul normativ, vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.

Schema de ajutor de minimis se acordă producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale, producătorilor agricoli persoane juridice, precizează Adina Bâte, directorul adjunct al Direcției Județene Agricole Caraș-Severin.

Pentru a fi eligibili, viitorii beneficiari trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • să solicite ajutorul de minimis;
  • să utilizeze o suprafață cumulată de spații protejate de minimum 1.000 mp cultivată exclusiv cu una dintre culturile menționate anterior;
  • să marcheze suprafața la loc vizibil cu o placă indicator;
  • să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii de legume;
  • să fie înregistrați în evidențele Registrului Agricol deschis la primăriile pe a coror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu legume în spații protejate în anul 2023;
  • să dețină registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecția plantelor;
  • să facă dovada obținerii producției minime realizate prin documente justificative, în funcție de forma de organizare,

Actele necesare înscrierii în program sunt: copie după cartea identitate, copie după atestatul de producător valabil până la 31 decembrie 2024, copie CUI, după caz, dovadă cont activ bancă sau Trezorerie, adeverință în original din Registrul Agricol conform înscrisurilor aferente anului 2023, care atestă suprafața de teren în spații protejate utilizate de solicitant,

Cererile se vor depune la Direcția Județeană Agricolă Caraș-Severin în termen de 20 zile , iar. valorificarea producției se va face în perioada 20 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024. Plățile se vor efectua după data de 26 februarie 2024.

Reamintim că în primul ciclu de producție a acestui program s-au înscriși 25 de legumicultori din Caraș-Severin, însă numai 15 au fost declarați eligibili pentru finanțare. Momentan, banii cuveniți nu au intrat în conturile celor 15 legumicultori, reprezentanții DAJ Caraș-Severin solicitând la Ministerul Agriculturii sumele cuvenite.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/