Situaţia pe piaţa muncii nu pare a fi deloc roz în Caraş-Severin. Cea mai mare problemă în ultimele luni din acest an o reprezintă încadrarea tinerilor absolvenţi.
Deşi numărul şomerilor creşte în perioada de sfârşit de an din cauza disponibilizărilor de personal pe timp de iarnă, agenţii economici cărăşeni nu vor bloca posturile de angajare. Reprezentaţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă iau măsuri pentru ca oamenii să nu sufere din punct de vedere financiar.
,,Chiar dacă piaţa forţei de muncă este mai sărăcăcioasă la final de an, toate persoanele aflate în căutarea unui job, înregistrate în evidenţele agenţiei judeţene, beneficiază de întreg sprijinul nostru în ceea ce priveşte integrarea pe piaţa muncii, acesta fiind rolul nostru primordial. De obicei, dificultatea la încadrare apare atunci când o persoană este calificată într-o meserie în care există un deficit de locuri de muncă, dar atunci intervenim noi şi îi oferim şomerului posibilitatea recalificării într-o meserie căutată pe piaţa muncii, care să corespundă intereselor şi aptitudinilor persoanei”, a declarat Caius Isac, directorul executiv al AJOFM Caraş-Severin.
Tineretul, problemă la încadrare
Potrivit acestuia, participarea şomerilor la serviciile de informare şi consiliere privind cariera oferite de către agenţie le dă oamenilor posibilitatea acumulării de cunoştinţe practice în ceea ce priveşte căutarea activă a unui job. Singura neclaritate o reprezintă tinerii. ,,Problemele cele mai mari le întâmpinăm la încadrarea absolvenţilor pe piaţa muncii, pentru că angajatorii refuză să-i încadreze cu pretextul că nu au experienţă în câmpul muncii, cu toate că din punct de vedere practic şi teoretic aceştia pot fi foarte bine pregătiţi. Noi oricum colaborăm cu angajatorii, pentru că tineretul este viitorul pe piaţa muncii”, a adăugat Caius Isac.
Pe lângă asta, ucenicia la serviciu este o variantă care poate fi luată în calcul pentru integrarea în muncă a tinerilor, aceasta fiind o soluţie pentru adaptarea formării profesionale a lor, la nevoile reale ale angajatorilor. Astfel, ambii pot avea de câştigat în urma încheierii unui contract de ucenicie: ucenicul dobândeşte un loc de muncă şi o calificare, iar angajatorul beneficiază de o subvenţie financiară din partea agenţiei judeţene. ,,Avantajul pentru persoanele fără pregătire este acela că li se facilitează prin intermediul unei societăţi însuşirea unei meserii, iar angajatorii îşi pot forma oamenii aşa cum cred de cuviinţă în acea meserie, fiind sub directa lor supraveghere”, spune directorul AJOFM.
2014 deschide portiţe în UE
Începând cu 1 ianuarie 2014 şomerii vor avea şanse de angajare în străinătate, pentru că se va deschide piaţa muncii în Uniunea Europeană. ,,Suntem pregătiţi pentru acest lucru, intrând în această competiţie europeană prin calificări, recalificări, perfecţionări de meserii pentru acele persoane care doresc o dezvoltare a carierei”, a concluzionat Caius Isac.
În ceea ce priveşte încadrările, din cele peste 4.900 de posturi vacante, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin a efectuat în acest an aproximativ 4.700 de angajări.
FOTO: www.realitatea.net
CITEŞTE ŞI:500 de şomeri cărăşeni, patroni peste noapte