Cine sunt criminalii care i-au șocat pe cărășeni

Criminalii care au oripilat județul în ultimii ani cu crimele lor barbare au lăsat întipărită în mintea cărășenilor teama. Crimele de la nivelul județului au tras un semnal de alarmă populației. Județul, oricât ar părea de sigur, nu este scutit de uscături periculoase.

Cazul de joi, dintr-o pădure de pe lângă Oțelu-Roșu, unde un bărbat a fost găsit spânzurat și cu lovituri la nivelul capului, nu este deloc izolat. Faptul că autorii crimei sunt încă necunoscuți pune sentimentul de siguranță al cărășenilor între ciocan și nicovală.

Unul dintre cele mai mediatizate și oribile crime este cea comisă de Iancu Măran. Criminalul a răpit două surori din Oravița, pe care le-a violat, ca mai apoi să o ucidă pe una dintre ele cu mai multe lovituri de cuțit. Tragedia s-a întâmplat în luna octombrie a anului 2012. Bărbatul de 35 de ani și-a recunoscut fapta de omor cu seninătate în fața organelor de anchetă. Totuși, a negat vehement faptul că le-ar fi violat pe cele două fete. Criminalul a mai fost acuzat cu zece ani în urmă de o altă crimă pentru care a și stat o vreme în arest. După ce a fost judecat, instanța supremă l-a declarat vinovat.

Nici cazul lui Alexandru Ungureanu, zis Sandokan, nu a fost mai puțin șocant. Bărbatul a ucis-o pe concubina sa, o bătrână de 71 de ani din Bocșa, și a spintecat-o, hrănind apoi câinii cu organele acesteia. Trupul mutilat i-a șocat până și pe criminaliști. Ucigașul a fost trimis în judecată pentru omor deosebit de grav, fiind găsit vinovat și condamnat la ani grei de pușcărie. De asemenea, s-a constatat că Sandokan ar suferi de afecțiuni psihiatrice, fiind obligat să urmeze tratamentul corespunzător, atât în timpul executării pedepsei închisorii, cât și ulterior.

Un alt caz de omor care a băgat în sperieți populația județului este crima comisă de Constantin Paier. Bărbatul de 30 de ani a înjunghiat mortal un bătrân de 77 de ani în locuința acestuia, furându-i apoi mai multe bijuterii. Inițial, mobilul uciderii bătrânului a fost jaful, dar ulterior s-a conturat o nouă teorie. Bătrânul se cunoștea cu criminalul și se pare că i-ar fi propus acestuia să întrețină relații sexuale. Paier şi-ar fi ieşit din minţi şi, în urma altercației, bătrânul a fost înjunghiat de două ori, răni ce i-au provocat moartea. Cu toate acestea, apartamentul victimei a fost găsit răvășit, iar bijuteriile pe care le purta bătrânul nu s-au mai găsit asupra lui. Crima a fost comisă în luna septembrie a anului 2012, în Reșița. Pentru că și-a recunoscut fapta, criminalul a beneficiat de o reducere substanțială a pedepsei. Pentru oribila crimă pe care a comis-o, acesta a fost condamnat la 8 ani de pușcărie. Și în acest caz s-a ajuns la constatarea că bărbatul suferă de afecțiuni psihice, fiind automat obligat de instanță să urmeze tratament de specialitate.

Poate cea mai celebră crimă din Reșița este cea din cartierul Moroasa, unde o mamă a fost înjunghiată cu sânge rece de propriul fiu. Dănuț Bujor a fost condamnat la închisoare după ce a înfipt un cuțit în inima celei care l-a crescut.

Cu toate că rata criminalitații la nivelul județului este infimă comparativ cu situația din alte județe, asta nu presupune automat și un grad ridicat de siguranță. Crimele cărășene, chiar dacă sunt rare, sădesc adânc teamă.