Cărășenii din Sanitas se alătură țării pentru a-și apăra drepturile. Urmează grevă generală?

Angajații spitalelor din Reșița și Caransebeș se vor alătura membrilor Sanitas din județul Caraș-Severin pentru a participa la un miting și un marș mâine, 19 octombrie, în capitală. După această acțiune organizată de Federația Sanitas și la care se așteaptă participarea a mii de oameni din țară, Consiliul Național va decide asupra datei la care va fi declanșată greva generală în sistemul sanitar, pe fondul nemulțumirilor legate de problemele cu care se confruntă sănătatea și asistența socială din România. 45 de angajați din sănătate din Caraș-Severin vor fi prezenți la miting.

Delegaţia Guvernului este formată din vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Sănătăţii Florian Bodog, ministrul Muncii Olguţa Vasilescu şi cel al Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Potrivit vicepreședintelui Uniunii Sanitare Sanitas Caraș-Severin și președinte al Uniunii la Caransebeș, Andrei Seracin, oamenii sunt nemulțumiți de noua lege a salarizării.

leader board 728 x 90 px

„Este vorba de eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaților, dar și la renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creșterii salariale de 25% prevăzută în lege, de acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018”, ne menționează Andrei Seracin, care mai adaugă că aceste solicitări au fost prezentate în repetate rânduri miniștrilor de resort și altor reprezentanți ai instituțiilor administrației publice centrale, însă fără niciun rezultat.

Pentru a susține cauza angajaților în sănătate s-a realizat și o petiție online pentru declanșarea grevei generale, prin care se cere guvernanților modificarea de urgență a prevederilor Legii 153/2017 care impune limitarea la 30% a procentului de acordare a sporurilor. Această limitare produce efecte dezastruoase ce conduc la scăderea drastică a veniturilor începând cu 1 ianuarie 2018.